Kultur

Fikk idé av ekte drapssak

Mandag 2. mars er det premiere på TV-serien «Frikjent». Men hvordan ble denne TV-serien til?

Serien «Frikjent» begynner mandag på kanalen TV 2. Skuespiller Nicolai Cleve Broch spiller hovedrollen som Aksel.

Aksel prøver å legge fortiden bak seg. Folk trodde han hadde drept den tidligere kjæresten sin Karine. Han ble til slutt satt fri.

Aksel er blitt en forretningsmann i Asia. Han gjør det bra. Men han klarer ikke å si nei når hjembygda trenger hjelp. Han skal redde en viktig bedrift fra å gå konkurs. Bedriften er eid av Karines mamma. Hun tror fortsatt at Aksel drepte datteren.

En virkelig drapssak fikk dramatiker Siv Rajendram Eliassen til å lage historien. Hun sier likevel at det som skjer i serien, ikke har skjedd i virkeligheten.

– Jeg ble interessert i Brigitte Tengs-saken. Jeg tenkte mye på fetteren som fikk skylden for drapet. Han hadde et stort behov for å fortelle at han ikke drepte henne. Det forteller Rajendram Eliassen til nyhetsbyrået NTB.

– Hvorfor er det egentlig så viktig hva folk og en bygd tenker om deg? Det å bli trodd er viktig for oss mennesker, sier hun.

Birgitte Tengs ble funnet drept i nærheten av der hun bodde på Karmøy i Rogaland i 1995. Fetteren hennes ble dømt for drapet. Han ble senere satt fri. Saken er fortsatt ikke løst.

Rajendram Eliassen skrev «Frikjent» sammen med Anne Bache-Wiig.

Hun har hentet inspirasjon fra andre kjente serier. Hun nevner «Twin Peaks», «Top of the Lake», «Broadchurch», «Fargo» og «True Detective».

– Vi har laget et mystisk drama. Vi ville finne ut hvordan mennesker blir påvirket av dramatiske hendelser. I «Frikjent» er en hel bygd fortsatt påvirket av et tjue år gammelt drap, sier hun.

Hun og regissør Geir Henning Hopland var opptatt av å lage en serie som var ekte. De ville skape et troverdig bilde av en moderne bygd. I serien heter bygda «Lifjord».

Serien ble spilt inn i Lærdal og Årdal. Det er to bygder i fylket Sogn og Fjordane.

Rajendram Eliassen håper at mange vil se TV-serien i Norge. Så håper hun serien blir populær i utlandet.

– Så langt er serien solgt til Danmark, Sverige og til Benelux-landene, sier hun til NTB.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå