Kultur

Film viser fotokunst og livet med anoreksi

Lene Marie Fossen var kjent for fotokunsten sin. Hun kjempet mot sykdommen anoreksi, men døde. Nå kommer filmen «Selvportrett».

– Hun tar portrettbilder av andre, men også seg selv. Gjennom bildene av seg selv klarte hun å gi ansikt anoreksien. Hun viste den enorme smerten som følger sykdommen. Det sier regissør Margreth Olin om Lene Marie Fossen.

17. januar kommer filmen «Selvportrett». Filmen følger fotograf og kunstner Lene Marie Fossen. Hun var kjent som en flink fotokunstner. I 2019 døde hun bare 33 år gammel. Hun døde av sykdommen anoreksi.

Katja Høgset og Espen Wallin regissert filmen sammen med Olin.

Filmteamet håpet at Fossens historie kan bety noe for andre. De håper at filmen kan gjøre at folk forstår og vet mer om sykdommen anoreksi.

Olin sier at Fossens fotografier berører oss alle.

– Hun så det vakre i det brutale. Hun så lek og vilje blant flyktningbarn. De møtte hun på strendene på Lesvos.

Lene Marie Fossen ble en anerkjent fotokunstner. Olin synes Lene var modig. Hun viste at hun ikke skammet seg over anoreksien.

– Jeg tror Lenes bilder er viktige. Jeg håper filmen også oppleves som viktig, sier Olin.

«Selvportrett» var en vanskelig film å lage.

– Ja, den var enormt krevende, men også veldig givende. Flere ganger underveis har jeg som produsent stoppet opp. Jeg snakket med Lene og foreldrene om vi skal fortsette å filme eller avslutte prosjektet. Det sier Olin.

Det viktigste var at filmen aldri skulle stå i veien for behandling.

– Vi tok flere lange pauser i filmingen. Lene ønsket filmen sterkt og foreldrene har støttet dette hele veien. Helt på slutten hadde vi denne samtalen på nytt. Jeg måtte kjenne meg trygg på at hun fortsatt virkelig ønsket dette. Vi så nå at hun kom til å dø. Det var veldig viktig for henne at vi holdt fast på planen for når filmen skulle ut, sier regissøren.

Olin håper folk opplever at de får vite mer om anoreksi ved å se filmen «Selvportrett».

– Videre håper jeg du ser et vakkert, fortvilet menneske bak diagnosen, sier Olin.

Hun sier det var viktig for Fossen å bli møtt som den man er.

– Det tror jeg også er viktig for mange andre som lever med alvorlig sykdom. Anoreksi er en sykdom mange tror er selvpåført, at man bare kan ta seg sammen. Bak anoreksi finnes det alltid en form for angst, sier Olin.

Hun sier at det er så viktig at vi forstår sykdommen. Og at vi kan diskutere hva vi kan gjøre for at flere får hjelp. Ikke blir så syk som Fossen var de siste årene.

– Å få behandling er helt avgjørende, sier hun.

Margreth Olin håper også filmen kan få en plass i debatten om arbeidet med psykisk helse.

–  Lene kom seg ikke ut av sykdommen. Mange gjør det, men altfor mange dør av anoreksi. Jeg håper de som har kommet seg ut kan finne en mulighet til å løfte fram sine historier. Det er ulike måter å erfare denne sykdommen på. Lenes historie er bare én av dem.

Siste utgave

På forsiden nå