Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Filmen «Parasite» ble historisk

Filmen «Parasite» fra Sør-Korea vant fire Oscar-priser natt til mandag. Det ble også historisk for to av prisene.

Oscar-utdelingen ble i år gjennomført for 92. gang. Den sørkoreanske filmen «Parasite» vant fire priser, og ble historisk. Pris-utdelingen regnes for å være en av film-bransjens viktigste. Den arrangeres i Hollywood.

Det er første gang en film på et annet språk enn engelsk vinner prisen for beste film. Det er den mest populære prisen, skriver nyhetsbyrået NTB.

«Parasite» vant også prisen for beste manus. Det er første gang en asiatisk film vinner den prisen.

«Parasite» fikk også prisen for beste regi, og for å være den beste filmen som ikke er på engelsk.

– Jeg trodde jeg var ferdig for dagen. Jeg var klar for å slappe av. Det var jeg allerede etter å ha vunnet beste internasjonale film, sa Bong Joon-Ho. Han er regissør for filmen og sa det etter å ha fått prisen for beste regi.

Joaquin Phoenix vant sin første Oscar-statuett. Den fikk han for beste mannlige hovedrolle for sin rolle i «Joker»..

Talen til Phoenix var preget av følelser. Han snakket om urettferdighet i en «egosentrisk verden». Det mente han at bidrar til miljøødeleggelse. Han hyllet også broren River, som også var skuespiller. River døde av overdose i 1993.

Renée Zellweger fikk prisen for beste kvinnelige hovedrolle. Den fikk hun for sin rolle i «Judy». Hun brukte takketalen til å hylle Judy Garland. «Judy» er nemlig et biografisk drama om den amerikanske sangeren og skuespilleren.

Brad Pitt fikk også en pris. Den fikk han for bi-rollen i filmen «Once Upon a Time … in Hollywood». Filmen er regissert av Quentin Tarantino. Filmen vant prisen for beste produksjons-design. Det handler om hvordan omgivelsene i filmen ser ut.

I takketalen kom Pitt med et politisk stikk.

– De sa at jeg bare hadde 45 sekunder her oppe. Det er 45 sekunder mer enn Senatet ga John Bolton denne uken. Jeg tror kanskje Quentin lager en film om det. Den ender kanskje med at de voksne gjør det rette. Det sa Pitt med referanse til riksrettssaken mot president Donald Trump.

Det var også norsk preg på årets Oscar-utdeling. Foran 30 millioner amerikanere sto norske artister på scenen. Aurora og Lisa Stokke framførte låten «Into the Unknown» fra «Frost 2». Det gjorde de med sju andre kvinner. Aurora sang fortryllende, skrev CNN etter opptredenen.

Sangen kunne vunnet prisen for beste original-musikk. Det betyr musikk som er laget spesielt til en film. Den kategorien ble vunnet av Elton John. Vinnersangen «(I'm Gonna) Love Me Again» er fra filmen «Rocket Man»