Kultur

Filmen som vant den gjeveste prisen

Filmen «Spotlight» danket ut «The Revenant» og «The Martian». Snart kommer Oscar-vinneren til Norge.

Amerikanske journalister avslørte overgrep i den katolske kirke. «Spotlight» forteller historien om historien.

Mange trodde «The Revenant» kom til å vinne Oscar for beste film natt til mandag. Men slik gikk det ikke. «Spotlight» vant den kanskje gjeveste Oscar-prisen. Den vant også for beste originalmanus.

– Selv om journalistikk har sine spennende øyeblikk, handler det oftest om hardt arbeid. Det sier regissør Tom McCarthy til nyhetsbyrået NTB i London.

Filmen har premiere i Norge 11. mars.

– Jeg ville vise denne gjengen sittende rundt en uryddig kontorpult. Vise måten de jobbet på. Det kunne fort blitt kjedelig og flatt. Men det fikk gå som det ville, sier han.

Filmen handler om hvordan journalister avslørte overgrep mot barn. Den handler også om hvordan overgrepne ble holdt skjult. Den katolske kirke fikk mye negativ oppmerksomhet etter avsløringene.

Journalistene vant pris i 2003 for jobben de gjorde. Prester og biskoper måtte slutte i jobbene sine. Skandalen begynte lokalt, men viste seg for å gjelde hele verden.

– Jeg ble oppdratt som katolikk. Jeg bodde og gikk på skole i Boston. Jeg følte meg kvalifisert til å presentere denne historien. Jeg følte det var viktig med en forståelse av samfunnet og menneskene. Om hvordan det var å være katolsk på den tida – og av kirkens autoritet. Det sier McCarthy.

Han sier at filmen er blitt godt mottatt i de katolske miljøene.

– Jeg får mange tilbakemeldinger fra katolikker på epost, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå