Kultur

Filmer på kino i juli

Folk går også på kino i feriemåneden juli. I år er det sommerfilmer for enhver smak.

– Når det er ferie gjør man andre ting enn å bare bade og sole seg. Særlig hvis været ikke er godt hele tiden. Mange har fri på dagen. Turistene går også på kino. Faktisk er denne måneden vanligvis en av årets best besøkte på kino, sier Christin Berg. Hun er programdirektør i Oslo Kino.

Hun forteller at de også har vært heldige de siste årene. De har hatt filmer som har slått an hos folk. Sånn som «Mamma Mia!» og «Dark Knight».
– I år blir det ikke noe «Mamma Mia!»-fenomen. Men vi får se. Om sommeren viser vi mest humor, action og familiefilmer. Jeg skulle ønske vi hadde flere filmer som passet til dem som ønsker å se litt andre ting. Men det er ikke så mange av dem, sier hun.

Og det er ikke så mange norske filmer om sommeren.
– Det har vi etterlyst i mange, mange år. Det er en evig diskusjon. Produsentene tør ikke. De frykter nok sommerværet. Men vi vet at det kan bli vellykket med premiere om sommeren. Filmen må være god og været dårlig, sier Berg.

Hun tror «Shrek – Lykkelig alle sine dager» vil bli populær. Og «Inception». Shrek-filmen har premiere onsdag. Og den blir vist i 3D. Inception har premiere 21. juli. Leonardo DiCaprio spiller hovedrollen.

«Shrek – Lykkelig alle sine dager» er den fjerde filmen om det grønne trollet Shrek. Der er det store spørsmålet hva han skal finne på. Han kjeder seg etter å ha bekjempet en ond drage. Og reddet en vakker prinsesse.

I «Inception» kan verdifulle hemmeligheter stjeles fra folk mens de sover. Og ingen gjør det bedre enn Dom Cobb. Det er personen som spilles av DiCaprio. Han vil ha et normalt liv. Årsaken er at han har levd tilværelse på flukt. Men før det da må han klare en nesten umulig jobb.

Regissør for filmen er Christopher Nolan. Han regisserte Batman-filmen «Dark Knight».
– Jeg tror den spesielt vil slå an i storbyene. Vi merker at det er stor interesse rundt den, sier Berg.

Berg nevner også action-thrilleren «Knight and Day». Den har premiere 16. juli. Hun beskriver den som morsom og full av energi.
Tom Cruise og Cameron Diaz spiller hovedrollene. De spiller et par som er på rømmen. De lever i glamorøse og livsfarlige omgivelser. Ingen er den de utgir seg for. Virkeligheten er noe annet enn du tror.

Regissør Jon Turteltaub har laget «National Treasure»-filmene. Der spilte Nicolas Cage hovedrollen som en eventyrlysten ekspert på historie. Nå spiller Cage magiker i «Trollmannens læregutt». Filmen har premiere 30. juli. Der blir en uheldig læregutt dratt med i en eldgammel kamp mellom godt og ondt.
– Den er litt Harry Potter. Vi tror også den passer bra for familier. Det er en storslått og velprodusert film, sier Berg.

Flere av filmene handler om familier.
I «Den perfekte familien» spiller David Duchovny og Demi Moore et perfekt par. De har to flotte tenåringer. Det ingen vet er at de to er ansatt av et firma. De er levende reklameplakater. De blir betalt for å få omgivelsene til å kjøpe tingene som de to bruker. Filmen har premiere 9. juli.

Filmen «Dogtooth» har premiere 23. juli. Den forteller historien om en familie som ikke vil gå utenfor gjerdet. Gjerdet går rundt huset. Familien mener det er livsfarlig å bevege seg utenfor det høye gjerdet.

I «Inhale» må en statsadvokat ta stilling til om han skal redde livet til datteren sin. For å redde henne må han utføre en ulovlig lunge-operasjon i Mexico. FIlmen har premiere 30. juli.

Fatih Akin er en tysk regissør. Han har bakgrunn fra Tyrkia. Akin er tilbake med filmen «Soul Kitchen». Den har premiere 9. juli. Filmen ser på det multi-kulturelle miljøet i Hamburg. Den beskriver det med humor og kjærlighet.

«Marmaduke» handler om tegneserie-hunden Marmaduke. Den har premiere 23. juli.

Regissøren Neil Marshall har laget «Centurion». Den har premiere 30. juli. Det er en thriller. Handlingen foregår i en farlig tid der folk drepes. Og land invaderes.
Olga Kurylenko har spilt i James Bond. Nå har hun hovedrollen i filmen om romerne. Historien forteller om den legendariske niende romerske legionen. Den ble ledet av general Virilus.
Handlingen skjer på britisk jord. Det er år 117 etter Kristus. Quintus Dias er den eneste overlevende etter et angrep. Et romersk fort ble angrepet av keltere. Quintas Dias følger de romerske soldatene. De har fått ordre om å utrydde kelterne. Og deres leder Gorlacon.

I filmen «Splice» trosser to opprørske forskere grensene. De går vekk fra grensen for hva som er lov å gjøre med forskning. De lager et farlig eksperiment. Forskerne spleiser sammen DNA fra mennesker og dyr. De vil skape en ny organisme.

Siste utgave

På forsiden nå