Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Filmskaper vant over politiet

Politiets sikkerhetstjeneste tok filmopptakene til en norsk filmskaper. Det får de ikke lov til, har Høyesterett bestemt.

Beslaget av filmopptakene må ta slutt. Det er beskjeden fra Høyesterett til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). PST får dermed ikke se på det filmskaper Ulik imtiaz Rolfsen har tatt opp på film.

På opptakene er det intervju med flere islamister. Minst én av disse er mistenkt for å ha blitt med i ektremistgruppa IS.

I juni i år beslagla politiet mellom 60 og 80 timer med filmopptak. Filmskaper Rolfsen jobbet med en dokumentar om islamisten Ubaydullah Hussain og det norske ekstremistmiljøet.

PST mener opptakene beviser at en norsk 18-åring skulle bli med i terrorgruppa IS.

Høyesterett er enig med Rolfsen i at opptakene er vernet av loven. Høyesterett mener filmprosjektet er et godt eksempel på undersøkende journalistikk. Det er viktig å beskytte kildene for at filmen skal kunne lages, mener retten.

Retten mener også det er uklart om PST trengte opplysningene i opptakene.

Norsk Redaktørforening har hjulpet Rolfsen i saken.

– Dette er en gledens dag. Høyesterett har fulgt opp en stolt tradisjon. De har vært tydelig i saker som handler om å beskytte kilder. Det sier Arne Jensen. Han er generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

Filmen om det norske ekstremistmiljøet blir trolig vist på kanalen NRK i januar.

LES OGSÅ: Filmer sin egen rettssak
LES OGSÅ: Reagerer på at politiet tok film