Kultur

Fjerner film og serier etter protester

HBO fjerner film-klassikeren «Tatt av vinden» i USA. Flere serier fjernes også som følge av protesene etter Georges Floyds død.

Strømme-tjenesten HBO Max fjerner filmen «Tatt av vinden» fra 1939 fra sitt bibliotek. Det er etter demonstrasjonene etter George Floyds død.

Skuespiller John Ridley skrev en kronikk i avisa Los Angeles Times. Der skrev han at filmen burde fjernes. Årsaken er at den bygger opp under typiske oppfatninger om rase. Og om livet i sørstatene i USA før borgerkrigen.

Mye av handlingen skjer på en plantasje i Atlanta i USA. Det er under og etter den amerikanske borgerkrigen. Filen har lenge fått kritikk for å framstille slaveri som noe fint. Det skriver avisa The Wall Street Journal.

Folk angriper også statuer over hele verden etter Floyds død. Det kan du lese mer om her

Paramount Network har avlyst reality-serien «Cops». Den viser amerikanske politifolk i jobb. Årsaken er protestene mot rasisme og politivold. Det melder kanalen NBC News.

– Cops er ikke på Paramount Network. Og vi har ingen plan om at serien skal vende tilbake, står det i en melding fra Paramount Network.

Serien ble første gang vist på kanalen Fox i 1989. Kanalen har vist 25 sesonger av den. De siste årene har serien fått kritikk for hvordan den viser politiet og metodene deres.

Strømme-tjenestene til kanalen BBC, Netflix og Britbox fjerner den populære komiserien «Little Britain». Også komiserien «Come Fly With Me» ble fjernet. BBC og Britbox sier at «tidene har forandret seg». Det er siden programmet første gang ble vist, skriver BBC.

I TV-seriene spiller Matt Lucas og David Walliams flere karakterer. De har ulik etniske bakgrunn og med ulik seksuell legning.

– Det er mange historiske program tilgjengelige på BBC Iplayer som vi jevnlig vurderer, det skriver BBC i en melding.

«Little Britain» har lenge fått kritikk. Det skriver avisa The Guardian. Folk har reagert spesielt på sketsjene «I'm a Lady». Der har karakterene tatt på seg kvinneklær. Men ellers virker de som menn. Også karakteren Desiree DeVere har fått mye kritikk. Det er svart kvinne spilt av Walliams.

Flere fans har blitt sinte over at serien er fjernet. De mener folk bør kunne velge selv hva de vil se.

I 2017 sa Lucas at han ikke ville gjort det på samme måte. Det er dersom han hadde spilt inn «Little Britain» igjen. «Jeg ville ikke laget de samme sketsjene om transvestitter. Jeg ville ikke spilt svarte karakterer», sa han den gang til magasinet Big Issue. Det skriver The Guardian.

– Vi laget en mer ondsinnet komedie da enn jeg gjør nå, sa Lucas.

Little Britain ble første gang vist i 2003.

Også den populære animasjons-serien «Paw Patrol» får kritikk. Den handler om noen valper som blant annet jobber i politiet. Serien får kritikk for å vise politiet som bare snille. Og for å gi et feil bilde av virkeligheter, skriver avisa The New York Times.

– «Paw Patrol» virker uskyldig nok, og det er hele poenget: Bevegelsen hviler på en forståelse av at politifolk gjør mye urett, skriver anmelder Amanda Hess i avisa.

Siste utgave

På forsiden nå