Kultur

Flere grøssere på vei

Glad i skrekk og grøssere? Da kan du glede deg. I 2013 kommer flere slike filmer på kino.

2013 blir et godt år for grøssere. Det er flere premierer, både på nye historier og nye versjoner av gamle klassikere.

For tiden går skrekkfilmen «Mama» på kino. Den handler om to små jenter som forsvinner i skogen. Samme dag blir foreldrene deres drept. Flere år senere blir jentene funnet igjen. Men noe er blitt med dem tilbake fra skogen.

Danske Nikolaj Coster-Waldau spiller en hovedrolle. Det gjør også Jessica Chastain.

LES MER HER: Zombiene tar over

26. april er det klart for den norske thrilleren «Blåtur». Den handler om et par som drar på utflukt til et nedlagt asyl. Der skjer det mystiske ting.

Filmen er spilt inn på det nedlagte psykiatriske sykehuset Dale utenfor Sandnes i Rogaland.

– Bygget er skummelt og ekkelt å være i, sier regissør Ivar Aase til avisa Dagbladet.

22-åringen har laget filmen sammen med to 19 år gamle kamerater. De tre laget filmen med ganske lite penger. For å spare, overnattet filmskapere og skuespillere på asylet flere netter.

– Om natta kom det mange lyder fra etasjene over. Og det var et rom hvor det virket som en hel masse fluer samlet seg for å dø. Det var litt guffent. Vi har forsøkt å få fram den skumle stemninga i filmen, sier Aase.

LES MER HER: Voldelig Hans og Grete

Her er noen andre grøssere du kan se i år:

«Dark Skies»

Premiere: 12. april

Handling: Det unge ekteparet Daniel og Lacey Barret lever et stille og rolig liv med barna. Men så skjer det skumle ting i hjemmet deres.

Om filmen: Produsenten er Jason Blum. Han laget også grøsser-serien «Paranormal Activity».

«The Evil Dead»

Premiere: Det er ikke bestemt når filmen får premiere i Norge. Den amerikanske premieren er 19. april.

Handling: Fem studenter skal på ferie på en hytte i skogen. Men der råder overnaturlige krefter.

Om filmen: Dette er en ny innspilling av klassikeren fra 1981. Sam Raimi laget den første filmen. Han er kjent for Spiderman-filmene. Denne gangen er han produsent.

«Stoker»

Premiere: Det er ikke bestemt når filmen får premiere i Norge. Filmen har allerede hatt amerikansk og britisk premiere.

Handling: Indias far dør. Derfor kommer onkelen Charlie for å bo sammen med henne og den psykisk syke moren. India begynner å mistenke at Charlie ikke er helt ærlig.

Om filmen: Nicole Kidman spiller moren i denne thrilleren. Regissøren er Park Chan-wook. Han har laget flere populære grøssere i hjemlandet Sør-Korea.

«The Conjuring»

Premiere: 26. juli.

Handling: Ed og Lorraine Warren etterforsker overnaturlige hendelser. De forsøker å hjelpe en familie som blir terrorisert av mørke krefter.

Om filmen: James Wan er regissør. Han har laget flere skrekkfilmer, blant annet de kjente «Saw»-filmene. I 2010 fikk han også suksess med «Insidious». Nå holder han på med «Insidious: Chapter 2». Den kan i beste fall også komme i år.

«Paranormal Activity 5»

Premiere: 25. oktober

Handling: Handlingen er ennå ikke kjent. Men som vanlig er hovedpersonen Katie. Hun er blitt forfulgt av en demon hele livet.

Om filmen: Film nummer 4 fikk dårlige kritikker, men filmskaperne gir seg ikke. Spesielt i Latin-Amerika er «Paranormal Activity»-filmene veldig populære. Der planlegger de en egen, lignende filmserie kalt «The Oxnard Tapes».

«Carrie»

Premiere: 15. november.

Handling: Carrie blir mobbet på skolen. En dag går mobberne hennes for langt. Det skal de angre på.

Om filmen: Har du sett den klassiske grøsserfilmen fra 1976? Dette er en ny innspilling av boka av skrekk-forfatter Stephen King. Chloë Moretz fra skrekkfilmen «Let Me In» spiller Carrie. Julianne Moore spiller den skrekkelige moren.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå