Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Floridas siste viking

Til vanlig passer Eric Hovland på haier hjemme i Florida i USA. Men denne høsten gir han alt for Norge.

– En ting overrasket meg spesielt med Norge. Det var at det finnes mat som smaker verre enn lutefisk. Men jeg vil ikke si så mye om det. Folk må heller se resten av serien, sier Eric Hovland til Klar Tale.

48-åringen er en av deltakerne i TV-programmet «Alt for Norge». Det vises på kanalen TVNorge.

Her konkurrerer Hovland mot 11 andre amerikanere. Alle har slekt som flyttet fra Norge til Amerika. Deltakerne må gjøre ting som er typisk norske. Hver uke blir en av dem sendt hjem. Vinneren får møte slekten sin i Norge.

– Oldefaren min kom fra Norge. Serien ga meg sjansen til å oppleve landet han kom fra. Bestefaren min og faren min var også opptatt av Norge. Begge har vært døde en stund. Derfor føltes det fint å delta, sier han.

Hovland bor i Tampa i delstaten Florida i USA. Der tar han vare på haiene i Florida Aquarium. Men oldefaren hans er født i Høyanger i Sogn og Fjordane.

Over 750.000 nordmenn dro til Amerika mellom 1836 og 1915. I dag bor det over 4,5 millioner amerikanere i USA som har familie fra Norge. Hovland vokste opp med en bestemor som ofte sa «Uff da». Ellers hadde de få norske tradisjoner.

– Det var nok mest i julen. Da laget bestemor alltid lutefisk. Hun kokte den alltid for lenge, slik at den smakte tapet. Jeg trodde alle nordmenn spiste lutefisk i julen. Men så kom jeg til Norge og fant ut at det ikke er sånn. De spiser jo lam og mye annet godt, sier han.

LES MER HER: Hedrer lutet fisk

I serien reiser amerikanerne over store deler av landet. De har spilt håndball, strevd med en skiheis og feiret påske. De har også smakt på torskehode og leverpostei. Men en panteautomat var kanskje det som overrasket dem mest.

– Vi har ikke slike automater i USA, men det burde vi hatt. Det virker som den smarteste tingen noensinne. Du går inn i butikken, stapper flaskene inn og bom, bom, bom. Så får du penger igjen, sier Hovland.

Hovland er kjent for den store snurrebarten. Men også for viking-lua si. Han er nemlig veldig opptatt av vikinger. Derfor jublet han ekstra høyt da han fikk leke viking i Lofoten.

– Det er nok den beste opplevelsen i mitt liv. Det var utrolig gøy, men det ga også mening. Jeg kaller meg jo den siste vikingen i Florida. Jeg har den samme trangen til eventyr og opplevelser som vikingene hadde. Det hadde faren min også, sier han.

LES MER HER: Overrasker USA med viking-rap

Neste uke får TV-seerne igjen se Hovland kle seg ut. Da er han sjørøver i Kristiansand Dyrepark.

– Vi har gjort veldig mye rart, sier han.

Finalen i «Alt for Norge» blir vist 5. november. Hovland kan ikke fortelle om han vinner. Men han er helt sikker på at han vil reise tilbake til Norge. Da vil han ha med seg moren og søsteren.

Hovland planlegger også å lære seg norsk.

– Jeg må gjøre det, men det er så vanskelig. Jeg er imponert over at så mange nordmenn snakker flere språk, sier han.

Hovland har også en beskjed til norske kvinner:

– Ikke få dere kjæreste, sier han på ekte, sjarmerende amerikansk vis.

«Alt for Norge» vises søndager klokka 20 på TVNorge.