Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flyktning følger folk på flukt

Leo var sju år gammel da han flyktet fra krigen i Bosnia. Nå har han reist fra Norge for å møte andre flyktninger.

Det er over 65 millioner mennesker på flukt i verden i dag. Hvem er de, og hva flykter de fra? Hvordan tar Europa imot flyktningene? Og hvilket liv erstatter de flukten med? Leo Ajkic er selv flyktning fra Bosnia. Han flyktet til Norge. Han har laget en dokumentar-serie i fem deler. Den vises på kanalen NRK. I serien viser han fram hverdagen til folk som er på flukt.

«Det er sterkt, det er nært. Og det er veldig sobert og dyktig utført», skriver avisa Dagbladet. De mener alle må se den. Selv om Ajkic tydelig har en mening med hva han viser fram.

I de tre første episodene får seerne møte flyktninger fra Syria. Først i Libanon, der det bor 1 million syrere. I familien Asaad har de fire barn. De skal få komme til Norge. Leo blir med dem på intervju med norske myndigheter. Hvem bestemmer? Og vil familien klare det?

I episode 2 drar Ajkic med skipet «Siem Pilot». Skipet jobber med å redde båtflykninger. Både kvinner, små barn og gravide reiser i små båter mot Europa. Leo følger flyktninger i land i Italia for å se hva som venter dem videre. For mange blir livet helt annerledes enn de trodde.

Programleder Leo Ajkic deler også av sin egen historie. Han vokste opp i byen Mostar i Bosnia. Derifra flyktet han da han var sju år gammel. I flere land i Europa møter han mennesker som er imot innvandrere. Og han møter filmskaperen Deeyah Khan. Khan vil ha slutt på ekstremisme.

I «Flukt» får seerne også et tett møte med en flyktnings historie. Den endte ikke godt. Sambujang Sanyang nådde aldri Europa. 27-åringen druknet på veien. Arkic viser også fram flyktningleirene på Lesvos i Hellas, der folk fortsatt ikke kommer videre. Grensa mot Europa er stengt.

«Jeg håper du tar deg tid og tenker deg om. Hva disse menneskene har ofret. Hva de har forlatt. Hva de har risikert. Bare for å få lov til å tømme søppelkassen din.» Det sier programlederen selv under en av episodene.

Ajki har jobbet i NRK siden 2010. Han er også kjent fra «Banden»' på P3, «Trygdekontoret» på NRK3 og TV-aksjonen. Han har også vært programleder for tre egne serier på kanalen.

Det er Pandora Film som har laget serien «Flukt». Den vises både på kanalen NRK 1 og på nett-TV.