Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flyttet Preikestolen til India

I den nye «Mission: Impossible»-filmen er Preikestolen lagt til India. Det er likevel god reklame for Norge, mener folk i reiselivet.

I fjor høst kom skuespilleren Tom Cruise til Lysefjorden i Rogaland. Han skulle spille inn scener fra sin nye «Mission: Impossible»-film på fjellet Preikestolen.

Superstjernen henger fra kanten av det kjente fjellet i fire, dramatiske minutter. Det ble sett på som en stor seier for norsk turisme. Men regissør Christopher McQuarrie har plassert Preikestolen i Kashmir i India. Det var nok en skuffelse for mange.

Det var nettstedet Minervanett som først skrev om saken. Avisa Dagbladet har snakket med Elisabeth Saupstad. Hun er reiselivs-direktør i region Stavanger i Visit Norway. Hun sier at publikum raskt vil finne ut hvor scenene egentlig er spilt inn.

– Preikestolen er nesten like kjent som Eiffeltårnet i Paris. Så det tror jeg ikke blir noe problem.

Hege Kjellevold er daglig leder i Stiftelsen Preikestolen. Heller ikke hun mener det er noe stort problem at handlingen er lagt til India.

– Dette var vi forberedt på. Det er slik det foregår i de internasjonale storfilmene. Det er usannsynlig at en slik historie skulle ha skjedd her, sier hun til Dagbladet.

Amerikanerne som lager filmen, fikk seks millioner kroner for å spille inn scenene i Norge. De fikk pengene gjennom en ordning i Norsk Filminstitutt. Ordningen skal gjøre norsk kultur, historie og natur bedre kjent.