Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– FM-radioene må kastes

Du må kaste FM-radioen din om seks år. Regjeringen vil stenge FM-båndet i 2017.

I dag sa regjeringen at de vil stenge det norske FM-båndet i 2017, skriver nettavisa Aftenposten.no.

Det finnes minst 15 millioner FM-radioer i Norge. Om seks år vil de være ubrukelige. Et digitalt system som heter DAB overtar. Men foreløpig er det kun solgt 300.000 DAB-radioer her i landet. Alle radiokanaler sender i dag over FM-båndet. Regjeringen har altså bestemt at all radio skal være digital fra 2017. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Regjeringen legger fram en stortings-melding om digital-radio fredag. Der står det en dato for når FM-båndet skal skrus av. Særlig NRK har presset på for å få en endelig dato. Ifølge NRK gir DAB bedre og mer stabil lyd. Men politikernes problem er at folk ikke har villet kjøpe DAB-radioer.

Det er utviklet en ny og bedre versjon som kalles DAB+. Det er bare nye DAB-radioer som kan ta inn signaler fra DAB+.

– Vi er ikke der ennå at vi kan sette en eksakt dato for slukking. Meldingen vil nok likevel inneholde en tids-beskrivelse. Vi legger en strategi frem mot en endelig slukkedato, sa Trond Giske for halvannet år siden. Han er tidligere kulturminister for Arbeiderpartiet (Ap). Nå er det Anniken Huitfeldt fra Ap som har dette ansvaret.

Ifølge Aftenposten kan løsningen bli at Norge sender DAB og DAB+ samtidig. Da kan de som har kjøpt DAB-radioer allerede, fortsatt bruke disse. Har du bare en FM-radio må du kjøpe ny radio innen 2017.