Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Følger reinsdyrene med kamera

Er du en tålmodig type? Da kan du følge 1.000 reinsdyr på vandring i en uke.

En flokk reinsdyr skal ut på vandring. Dyrene starter ved en innsjø på Finnmarksvidda. Målet er 10 mil lenger nord. Der skal reinsdyrene på sommerbeite.

Et team fra kanalen NRK følger dem med kamera. Også andre journalister får bli med.

Fra 21. april sender NRK2 «Reinflytting minutt for minutt». Hele døgnet kan folk følge med. Reinsdyrene bruker en uke på vandringen.

– Min drøm er at sendingen skal avsluttes med en kalvefødsel, sier Per Inge A. Åsen. Han er prosjektleder, skriver nyhetsbyrået NTB.

Flokken skal svømme over til Kvaløya. Dette blir spennende å følge, tror Åsen.

Medier fra Storbritannia og Tyskland vil følge opptakene. Slike program kalles «sakte-TV», og ble populære utenfor Norge også. Programmene viser hendelser i full lengde. Ting skjer like sakte som i virkeligheten.

Vi begynte å bruke ordet sakte-TV i 2011, skriver nettstedet Wikipedia. NRK har laget program om Hurtigruten, Bergensbanen og Saltstraumen. Programmet om Hurtigruten ble fulgt av folk i USA, Frankrike og Danmark. Tyskere og briter var også begeistret.

Nå er det reinsdyrene sin tur. Ett av dyrene skal ha et kamera på hodet. Droner skal hjelpe NRK å få oversikt. Det er ikke lett å filme på Finnmarksvidda. De trenger skutere for å komme seg fram. Det er ikke mobildekning flere steder. Satellittutstyr veier for mye.

Et team kjører fra fjelltopp til fjelltopp. Der setter de opp egne stasjoner. Det gir dem trådløse signaler, skriver NRK.no.