Kultur
Bilde 1 av 8

For 60 år siden endret han musikkhistorien

Hvordan ville musikken vært uten Michael Jackson, Diana Ross og Stevie Wonder? De ble alle berømte takket være Berry Gordy og selskapet Motown.

12. januar 1959 ble musikk-historien endret for alltid. Da startet en mann et plateselskap. Det fikk navnet Tamla. Året etter dannet han moder-selskapet Motown.

Berry Gordy, het mannen. Han var født i Detroit i USA. Byen var kjent for produksjon av biler. Det var bakgrunnen for navnet. Motown er kort for «motor town» (bilby).

Gordy prøvde seg i ulike yrker. Han forsøkte seg som bokser. Men han var mest opptatt av musikk. Gordy åpnet platebutikk. Men den gikk konkurs.

– Jeg feilet i alt jeg noensinne gjorde, sier han i et intervju fra 2016.

Gordy elsket jazz og R&B. Han begynte å skrive låter sammen med sangeren Jackie Wilson. Så oppdaget han band som The Miracles og sangeren Mary Wells. Han bestemte seg for å produsere musikk.

Navnene er kanskje ikke så kjente for deg, men du kjenner nok sangene. The Miracles hadde hiter som «Shop Around» og «You Really Got a Hold on Me». Mary Wells sin mest kjente låt er «My Guy».

Motown ble kjent for nettopp dette: Store hiter fra svarte artister. Suksessen var viktig i USA på 1960-tallet. Svarte ble diskriminert. Motown gjorde det lettere for svarte å få suksess. Musikken deres ble kjent i hele USA og kom på hitlistene.

Gruppa The Beatles var fan av Motown-musikken. De laget covere av sanger fra Motown. Det gjorde dem kjent for enda flere. Beatles covret «Please Mr. Postman», «You Really Got a Hold on Me» og «Money (That's What I Want)»

– Jeg ville skape musikk for alle: hvite, svarte, jøder, ikke-jøder, politi og røvere. Jeg ville at alle skulle elske musikken min, forteller Gordy,

Motown signerte navn som The Temptations, The Supremes, The Jackson 5, Stevie Wonder og Marvin Gaye. De ga ut hit etter hit. Alle kjente til musikken. Den fikk et eget navn. Den livlige blandingen av soul og pop ble kalt «Motown Sound» (Motown-lyden).

Berry Gordy lever fortsatt. Han er blitt 89 år gammel. Motown solgte han i 1988. Det er ikke lenger et lite selskap som driver på egen hånd. I dag eies det av store Universal Records.

Men musikken lever fortsatt videre. De gamle hitene blir aldri glemt.

– Motown er nesten mer populært nå enn før, mener Adam Spiegel. Han er produsent for «Motown the Musical» i Storbritannia. Musikalen om historien til Motown vises i London nå. Den var en suksess i USA da den kom i 2013.

– Arven etter Motown er veldig tydelig. Dette er musikk som spilles i brylluper. Den spilles på butikker og restaurater. Millioner av unge mennesker oppdager disse sangene hver dag, sier Spiegel.

Kilder: Wikipedia, BBC, Telegraph, Fortune

Her er noen kjente Motown-sanger:

Money (That's What I Want) av Barret Strong

Please Mr. Postman av The Marvelettes

Ain't No Mountain High Enough av Marvin Gaye og Tammi Terrell

My Girl av The Temptations

Signed, Sealed, Delivered (I'm Yours) av Stevie Wonder

Stop! In the Name of Love av The Supremes

Dancing in The Street av Martha & The Vandellas

I Heard it Through the Grapevine av Marvin Gaye

I Can't Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch) av The Four Tops

Do You Love Me av The Countours

I Want You Back av The Jackson 5

War av Edvin Starr

You Can't Hurry Love av The Supremes

Midnight Train to Georgia av Gladys Knight & The Pips

Three Times a Lady av The Commodores

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå