Kultur

For sjette gang

Svensken Håkan Hellström synes det er like stort hver gang han har et nytt album i hendene. Nå holder han i sitt sjette.

Albumet «2 Steg Från Paradise» gis ut i Norge mandag 18. oktober. Norsk konsert blir det også, fredag 12. november på Rockefeller i Oslo.
– Jeg burde jo være vant til å gi ut plater nå, men det er jeg ikke. Å holde en ny plate i hånda – herregud – det er en stor følelse. Nå er det godt å være Håkan, sier han til nyhetsbyrået NTB.

I Sverige kommer albumet ut 13. oktober. Det er ti år etter at han kom med sin første plate.
– Håpefull, det er nøkkelordet og det tittelen spiller på. Det er gulroten som du har foran deg hele tiden. Snart, snart, snart er man framme, sier Håkan Hellström.

Spørsmålet er om det er lettere å være Håkan Hellström i dag enn for ti år siden. Da var det år 2000. Fra ingen steder kom debut-albumet «Känn ingen sorg för mig Göteborg». Under Way Out West-festivalen i sommer spilte han låter fra plata fra begynnelse til slutt. Foran et publikum på 25.000 i full allsang ble Håkan Hellström selv overrasket. 25.000 er mange mennesker.

Men det hadde vært langt mer overraskende om ingen hadde dukket opp foran scenen.
– Mamma spurte om det: «Hvorfor blir du så overrasket hele tiden, har du ikke lært dette nå?» Men nei. Om du ikke blir satt ut i i en sånn situasjon, har jeg nok blitt syk i hodet. Hvem kan ta noe sånt for gitt? Da har man fått servert kake på senga hver morgen. Jeg blir møtt av et barn med tissevåt bleie hver morgen. Så jeg blir ganske glad når jeg får opptre for 25.000 mennesker. Det gir meg et skikkelig kick, sier han.

Håkan Hellström var en blakk student da han ga ut sin første plate. Han forsøkte å finne en vei ut av Göteborgs festliv. I dag er han en 36 år gammel småbarnsfar. I fjor tjente han 1,25 millioner kroner.

Men han vender stadig tilbake til det han presenterte allerede på debutplatas første spor. Han var nede, men ga seg ikke.

I låta «River en vacker dröm» synger han, «med glimten i ögat och 100 prosent uppriktighet», at «alla vill se dig dala nu som Håkan Hellström». Sangen ble skrevet som en avslutning til konserten på Way Out West. Tanken var at den skulle fremføres bare en gang. Men det gikk ikke.

Om Håkan Hellström selv hadde fått bestemme, hadde «River en vacker dröm» blitt det ny albumets første singel.
– Det er den beste tekstlinjen på hele plata. Årsaken er at den inneholder alt. Den er morsom, provoserende og helt ærlig. Den sammenfatter alt jeg vil si med denne plata. Alle kan sikkert finne noe sant i den tekstlinjen, selv de som liker alle platene mine, sier han.

I dag er Håkan Hellström en av Sveriges største artister. Han hadde premiere på musikkvideoen til den nye plata på internett. Den viser Håkan Hellström som går gjennom et solfylt Göteborg. I løpet av sangens fem minutter rekker han å hilse på 13 fremmede mennesker, fotograferes med sju og skrive to autografer. Han forteller at han umiddelbart fikk kritikk for at videoen skal ha vært «konstruert». Det nekter han for.

– Det var en av reaksjonene på videoen: «du skal ikke tro at du er noe». Men det er faktisk disse menneskene som kommer bort til meg. Videoen er unektelig interessant på den måten. Den passer sammen med teksten som er nøyaktig stikk motsatt. Den kontrasten synes jeg er herlig, sier han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå