Kultur

– Forsøkte å true og presse meg

Simen Sætre har skrevet en bok om bloggeren Fjordman. Nå forteller han at bloggeren prøvde å hindre ham fra å ta med et intervju i boka.

Onsdag kommer forfatteren Simen Sætre ut med boka «Fjordman. Portrett av en antiislamist» Boka handler om bloggeren Fjordman. Hans egentlige navn er Peder Are Nøstvold Jensen. Fjordman ble kjent da terroristen Anders Behring Breivik sa at han var hans store politiske forbilde.

Mens Sætre jobbet med boka, ble Fjordman misfornøyd, forteller forfatteren.

– Han har forsøkt å true og presse meg til ikke å trykke et bestemt kapittel fra boka. Han har sagt at «sånn og sånn skal skje» når vi likevel velger å trykke det, sier Sætre.

Sætre sier at Jensen ville trekke intervjuet hvor Sætre stilte ham flest kritiske spørsmål. Jensen sier at han aldri har godkjent at dette skal trykkes.

– Når du bruker ytringsfriheten din, blir du ofte hengt ut. Det gjelder særlig på internett. Jeg vil ikke la meg true av det nå. Jeg føler at denne boka er for viktig til det, sier Sætre.

I boka skriver Sætre at Fjordman synes det var tungt at Anders Behring Breivik ble dømt tilregnelig. Det betyr at han ikke var psykisk syk da han gjorde terroren 22. juli.

LES MER HER: Vil bli dømt som tilregnelig

Det er bare tull, skriver Fjordman i en e-post til NTB.

– Det var ikke noen «tung dag» for meg da Breivik ble kjent tilregnelig. Jeg har lenge sagt at Breivik er et vanskelig tilfelle. Jeg har derfor ikke villet si sikkert om han er sinnssyk eller ikke, skriver Jensen.

Fjordman mener at Breivik ikke synes politikken er viktigst. Han er mer opptatt av å bli kjent, tror Jensen. Han mener at terrorangrepene var noe en gal mann gjorde. Han mener derfor at han selv ikke kan få noe av skylden for det som skjedde 22. juli.

I august 2011 flyttet Jensen fra Norge. Han bor nå i Danmark. Han sier han ser på seg selv som en politisk flyktning.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå