Kultur

Fortsatt barnas helt

I år det 50 år siden Astrid Lindgren skrev den første boka om Emil fra Lønneberget. Den rampete ungen sjarmerer oss fordi han er en skikkelig helt.

50 ÅR: Den første boken om Emil fra Lønneberget kom ut 23. august for 50 år siden. Fortsatt er figuren populær blant barn. Bildet viser omslaget til boken «Emil i snekkerbua».
Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror vi liker bøkene om Emil fra Lønneberget så godt fordi vi kjenner oss igjen i ham. Emil er en rampeunge, men han er ikke slem, sier Anne Kristin Lande til Klar Tale.

Lande er forsknings-bibliotekar på Nasjonal-biblioteket i Oslo og kan mye om barnebøker. Astrid Lindgren var en svensk forfatter. Hun skrev mange kjente barnebøker. Bøkene om Emil er blant de mest kjente. Lande mener at Emil ble så godt likt fordi han ikke bare er slem eller bare er snill.

– Han tenker ikke alltid så godt gjennom det han gjør, men han vil alltid gjøre gode ting. Hvis han bare hadde vært rampete, hadde det blitt enkelt. Men Emil er også snill og omsorgsfull. Derfor er bøkene mye mer enn bare morsomme. Emil har to sider, slik som mange av de andre personene Astrid Lindgren skriver om. Det er det som gjør forfatteren så god, sier hun.

LES MER HER: Barnebok om livets gåter

Ifølge Lande viser Emil at han er glad i mennesker og dyr. Han er glad i hesten sin. Han lager også et juleselskap for fattige mennesker, sier hun.

Emils beste venn er Alfred. Han er gårdsgutt på gården Katthult. Der bor Emil sammen med moren, faren og lillesøsteren Ida.

– «Du og jeg, Alfred», sier Emil blant annet når han og Alfred svømmer i et vann i mørket. Det må være den vakreste setningen i bøkene, sier Lande.

LES MER HER: Skrev skilsmissebok for barn

Lande synes at den norske barnebok-forfatteren Maria Parr har skrevet bøker som kan minne om bøkene om Emil. Parr har blant annet skrevet boka «Tonje Glimmerdal». Den handler om jenta Tonje. Hun har mye til felles med Emil.

Maria Parr sier at hun fortsatt leser bøkene om Emil. De er i bokhyllen hennes. Hun synes bøkene er gode. Det er fordi historiene både er morsomme og alvorlige.

– Jeg synes historiene om Emil inneholder mye av det som skjer i livet med oss alle. Det er hverdags-fortellinger. Og så sies det mye klokt i bøkene. Men historiene er også veldig morsomme, sier hun til Klar Tale.

Parr tror at også filmene om Emil har vært viktige for folk.

– De har på en måte holdt liv i Emil, sier hun.

LES MER HER: Savner de gode barnebøkene

– Hvilken historie om Emil liker du best?

– Jeg tror det må være historien om da Emil reddet Alfred. Mange av de andre personene i bøkene tenkte at Emil var håpløs og burde vært sendt til Amerika. Men da Alfred var syk og holdt på å dø, var det Emil som ordnet opp. Han fikk fraktet Alfred til legen, selv om det var dårlig vær. Det viste hvordan han egentlig var. At det er han som er best når det gjelder, sier Parr.

Parr vil takke Astrid Lindgren.

– Hun så ting med barnas øyne. Bøkene om Pippi kom først. De snudde opp ned på tingene. Pippi-bøkene handlet om ei jente som bodde alene og gjorde som hun ville. Det likte ikke folk. Og så skrev Astrid Lindgren om Emil som var en rampete gutt som også var snill. Astrid Lindgren viste ikke pekefinger for å si hva som er riktig og ikke riktig å gjøre. Takk og lov for det. Jeg vet ikke hvordan barnebøkene i dag hadde vært uten Astrid Lindgren og Emil, sier Parr.