Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fotograferer nesten uten å se

Fotograf Trond Johansen er nesten blind. Nå gir han ut sin andre fotobok.

Fotograf Trond Johan Andersen ser nesten ingenting. Han ble syk som voksen, og mistet synet. Nå er han 75 prosent blind.

Nå kommer hans andre fotobok. Det skriver nyhetsbyrået NTB. I boka «Who Cares» viser han verden på sin helt spesielle måte. Han beskriver menneskers kaos.

– Boka er et sosialt budskap. Det er viktig for oss å føle trygghet. Men for mange er dette mer en drøm enn virkelighet, skriver Andersen i boka.

To berømte fotografer skal snakke om boka. Stuart Franklin og norske Morten Krogvold. Franklin er medlem av det store og viktige fotobyrået Magnum.

Begge syns Andersen er en av de viktigste fotografene i Norge nå.

– De fleste fotografiene i Tronds bok forteller en spesiell historie, skriver Franklin i boka.

– Bildene viser noe vi vanligvis ikke kan fotografere. De er mer som en refleksjon enn en dokumentasjon, skriver han.

En annen som fotograferer i blinde er Axel Røthe. Han kunne se som barn. Men da han var 10 år hadde han ikke syn igjen. Han var helt blind.

– Folk som kan se, tar ofte bilder rett på det de ser. Siden jeg ikke kan se, vet jeg ikke hva jeg tar bilde av, sa han til avisa Aftenposten i 2014.

Røthe tar bilder av det han liker, det han ler av og det som gjør ham lei seg. I 2014 stilte han ut bildene sine på festivalen Nordic Light. Det er en stor fotofestival i Kristiansund.

Fotografen Morten Krogvold er også fan av Røthe.

– Jeg ønsker å bli bedre på det Axel er god på. Siden han ikke kan se, finner han noe nytt. Noe du ikke visste at du lette etter, sa Krogvold til Aftenposten.

Trond Johansens bok kommer tirsdag. Han har gitt ut to andre bøker fra før. En fotobok og en annen bok. Han har også hatt tre utstillinger.