Kultur

Fra Brecht til ellevill opera

Er du glad i teater? Det Norske Teatrets program for 2012 er klart. Her ser du hva som venter.

I 2012 kan du se Bertolt Brechts stykke «Det gode mennesket frå Sezuan». Så kan du få med seg noe helt annet. Du kan gå på ellevill opera av komiker Are Kalvø. Det Norske Teatret byr på litt av alt i sitt program for 2012.

I alt settes det opp 27 forestillinger. De er fordelt på tre scener.

LES MER HER: Jeg skulle gjerne sett det der...

Teatersjef Erik Ulfsby har grunn til å være stolt av sitt utvalg av forestillinger.

– Vi har moderne, internasjonale stykker fra vår tid. Vi har også klassiske stykker i ny stil. I tillegg har vi nye, norske, store satsinger. Og faktisk også en opera. Vi er det eneste nasjonale teatret på nynorsk. Vi ser på det som vår oppgave å tilby publikum et bredt tilbud. Det skal være minst like mye å velge mellom som på bokmål, sier Ulfsby.

På hovedscenen vil «Det gode mennesket frå Sezuan» ha premiere 13. januar. Ane Dahl Torp og Tobias Santelmann spiller hovedrollene. Tyske Philip Tiedemann står for regien. Han er kjent for å gjøre Brechts stykker underholdende og aktuelle.

– Jeg så stykket for en tid tilbake på Nationaltheatret. Akkurat nå går jeg bare og dagdrømmer. Jeg lengter etter å komme i gang, sier Ane Dahl Torp til nyhetsbyrået NTB.

– Dette stykket er både interessant og tankevekkende, sier hun.

På hovedscenen kommer den komiske operaen «Norge-Brasil». Den er satt sammen av Are Kalvøs tekster og Helge Førdes musikk. Operaen har premiere 23. mars.

– En tullete opera om sterke følelser fra junidagen i 1998. Det var da Norge slo Brasil i verdens-mesterskapet (VM) i fotball, sier Kalvø.

Han sier på spøk at det kanskje blir hans første og eneste opera.

Også musikalen «Evita» er satt opp på hovedscenen i 2012. Men der må publikum ha litt mer tålmodighet. Stykket har først premiere 31. august neste år.

Siste utgave

På forsiden nå