Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fra garasje til romskip på 40 år

Snart flytter Apple inn i nye lokaler kalt «romskipet». Det skjer 40 år etter at Steve Jobs startet selskapet i en garasje.

Steve Jobs startet dataselskapet Apple i foreldrenes garasje for 40 år siden.

Snart er lokalene han drømte om, klare til innflytting. De nye lokalene har fått kallenavnet «romskipet». De er formet som en sirkel og kan minne om en stor UFO.

Her skal opptil 12.000 ansatte jobbe på 260.000 kvadratmeter. De skal utvikle nye datamaskiner, dingser og tjenester.

Planene for romskipet ble lagt fram i rådhuset i Cupertino i California i 2011. Da var også Steve Jobs til stede. Dette var en av de siste gangene folk så ham før han døde. Jobs døde av kreft høsten 2011.

– Det er som om et romskip har landet. Det blir en fantastisk hage i midten. Det er sirkelformet, så alle flatene er kurvet. Det er ikke den billigste måten å bygge noe på. Det finnes ikke et flatt stykke glass i hele bygget, sa Jobs om lokalene.

I løpet av året skal bygget stå klart. Ifølge Apple-sjef Tim Cook flytter selskapet inn i løpet av 2017.

Jobs startet Apple sammen med kameratene Steve Wozniak og Ronald Wayne. Fredag er det nøyaktig 40 år siden. Selskapets første produkt var «Apple 1». Det var en datamaskin i en trekasse. Den var satt sammen for hånd av Wozniak.

Selskapets datamaskiner fikk etter hvert navnet Macintosh. Eller Mac, som de også kalles.

– Apple påvirket industrien kraftig med Macintosh, sier Tim Bajardin. Han jobber i analyse-selskapet Creative Strategies til nyhetsbyrået AFP.

Siden har Apple laget flere viktige dingser: smarttelefoner, nettbrett, musikkspillere og smartklokker.

– Apple har skapt den moderne internett-livsstilen. Andre selskaper har påvirket enkelte teknologier. Men Apple har påvirket hele bredden av elektronikk for forbrukere, mener Bajardin.

Men langt fra alt har fungert for Apple. Selskapet har ikke lyktes med digitale kameraer, bærbare CD-spillere og spillkonsoller.

Mye har også skjedd siden den første iPhonen kom for ni år siden. Tidligere i år sa Apple at salget var blitt tregere enn noensinne.

Flere analytikere tror selskapet først og fremst vil tjene penger på innhold i framtida. Det vil si innhold som musikk, TV-serier og apper, ifølge nyhetsbyrået AFP.

LES MER HER: Venter rekordsalg for ny mobil

LES MER HER: Steve Jobs er død