Kultur

Fra Jesus til Hitler

Skuespiller Frank Kjosås synes det var ubehagelig da han fikk se seg selv med bart og sveis som Adolf Hitler.

Fredag er det premiere på teaterstykket «Mein Kampf». Det er på Det Norske Teatret i Oslo. Publikum møter en ung Adolf Hitler. Han kommer til Wien i Østerrike. Han vil bli en kjent kunstner. Frank Kjosås spiller rollen som Hitler.

– Jeg synes jeg var overraskende lik. Men jeg har kommet forbi det at det er ekkelt å få på meg barten. Det vanskeligste er egentlig å spille en rolle uten humor. Det å synes at ingenting er morsomt, sier Kjosås til NTB.

I Wien møter Hitler en jødisk bokhandler. Det er på ungdoms-herberget de bor på. Bokhandleren er spilt av Bjørn Skagestad. De blir nære venner.

– Dette er en komedie. Hitler og nazismen og alt som skjedde er selvsagt ingen komedie. Men regissør George Tabori forsker i hvordan man alltid må ha humor for å overleve, sier Kjosås.

«Mein Kampf» er ikke et stykke som beskriver virkeligheten. Men Hitler bodde virkelig samme med unge jøder på et herberge for menn i Wien.

– Stykket går fra Hitler er ung med en stor bart. Så klipper de barten og legger sveisen. Han begynner å ta rådet til sin jødiske venn og går inn i politikken. Det er der det går galt. Og da snur plutselig hele stykket, sier Kjosås.

Frank Kjosås ble kjent for rollen som Fred i TV-serien «Halvbroren». På teatret har han spilt mange store roller. Den forrige rollen hans var som Jesus i teaterstykket «Bibelen».

Det er den ungarske og jødiske forfatteren George Tabori som har skrevet stykket. Han mistet størsteparten av familien sin i Auschwitz.

Siste utgave

På forsiden nå