Kultur

Fra metal til vin

Sigurd har drevet med black metal-musikk siden han var 17 år. Nå lager han vin.

Sigurd Wongraven har bestemt seg for å lage satans god vin. Snart blir han også som forfatter. Han gir ut en vinbok, naturligvis.
Siden 1991 har Wongraven vært gitarist og vokalist i Satyricon. Det er et av de eldste og mest populære black metal-bandene i Norge. Men i det siste har vinen gått til hodet på Wongraven.
Fansen hans trenger likevel ikke frykte. Hobbyen med vin gir bare inspirasjon.
– Vinen har også inspirert musikken. Det var på tide å finne et nytt kapittel for Satyricon. Da måtte jeg ut av boblen som suksessen vår har skapt. Jeg måtte finne et åndelig rom for å skape noe. Og få på plass en ny ledestjerne – en større visjon, sier Wongraven.
Han tror han må skape et savn etter musikken hos seg selv for å finne veien videre. Det var også nyttig å komme inn i vin-verdenen. Der er nemlig det nemlig ikke vanlig med tatoverte menn i svarte klær.
– Jeg startet på bunn. Det hjelper ikke å være black metal-konge når det er vin som teller, sier han.

Interessen for vin vokste gradvis frem på turneene med Satyricon. Mat-interessen ble til vin-interesse. I dag er det en av hans store interesser - sammen med musikk.

– Å være musiker på heltid innebærer mye ansvar og press. Vinen blir den hobbyen jeg kobler av med, sier han.
Wongraven har et sterkt forhold til hobbyen sin. Snart har han studert seg til diplom i vinfag.
– Målet er å ha det moro med vin ved siden av musikken, men likevel drive profesjonelt, sier Wongraven.
Til neste år kommer boka «Vin med Sigurd Wongraven». Wongraven beskriver boka som en blanding av fortellinger og tips. I tillegg til ærlige meninger om hvordan vinene smaker.

Han har allerede to egne rødviner ute på markedet. Flaksene er pyntet med djevler, men skal ha en himmelsk smak. En av vinene hans fikk fem poeng av fem mulige i  magasinet Vinforum.
 
– Jeg prøver å lage vin som jeg lager musikk. Jeg bruker bare det jeg selv liker. Jeg faller ofte for viner med eleganse og finesse. Heller det enn de med pomp og prakt, sier han.
Navnet Wongraven «gir en viss fasthet» mener han. Det er heller ikke noe problem å bli tatt på alvor.
– Jeg har sørget for å fjerne tvilen før den kom. Det gjorde jeg ved å presentere vinene mine selv da de ble kom for salg. Jeg var til stede på smakinger hos importøren for å snakke om dem for journalister og for Vinmonopolet. Jeg presentere dem best selv, sier Wongraven. Han mener vin-journalistene allerede vet at han er interessert i vin og at han har studert vin.
– De forstår at dette er mer seriøst enn når en kjendis låner ut navnet sitt til en vin, sier han.
Og legger til:
– Det å gi ut disse to vinene var som å gi ut min første plate.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå