Kultur

Frister med ulv og video

En rocke-ulve, geitekillinger, video-film og kjente skuespiller. Slik skal Nationaltheatret lokke til seg barn og ungdom til høsten.

Teatersjef Hanne Tømta har invitert frigruppa Fabula Rasa til å lage teater for barn- og unge.Samtidig satser teatret stort på familiemusikalen «Rocke-ulven». Lena Kristine Ellingsen er en av de viktigste skuespillerne. Hun er kjent fra blant annet TV-serien «Himmelblå». Forestillingen blir hennes første på Nationaltheatret.

– Det er ikke statusen som kjendis som har gitt Lena rollen. Jeg har vært læreren hennes på teaterskolen og kjent henne lenge før «Himmeblå». Vi har tilbudt henne roller tidligere. Da har det ikke passet. Lena har fått denne rollen rett og slett fordi hun er den beste geita, sier Hanne Tømta.

For det er geit Lena skal spille i denne rocke-musikalen. Den er basert på filmsuksessen om rocke-ulven og de sju geitekillingene. Øystein Røger som er den skumle ulven.

– Det er mye prestisje og historie som ligger i veggene her. Derfor gru-gleder jeg meg. Det blir fantastisk å jobbe med disse folka. Samtidig har jeg jo et eller annet å leve opp til. Det er noe spesielt med dette huset, sier Lena Kristin Ellingsen.

Premieren på Hovedscenen er først 13. oktober. Derfor er prøvene ennå ikke i gang. Musikalen spilles denne våren på Trøndelag Teater i regi av Tyra Tønnesen. Det er også hun som skal ha regien på National.

Men det skjer mer på teatret for barn. Noen har allerede begynt leseprøvene til forestillingen «Istialia». Den har sin første premiere på Amfiscenen 27. august. Forestillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Nationaltheatret og frigruppa Fabula Rasa. Det er Marius Kolbenstvedt og Nina Ossavy som regisseres og tilrettelegger stykket. De er kunstneriske ledere i Fabula Rasa.

Handlingen er hentet fra en ni år gammel jentes fantasti-verden. Det er Marius Kolbenstevdts datter. Iben er da også medforfatter til stykket. Hun skal være med på flere av prøvene. Dessuten er hun med i forestillingen. Hun er på video. På scenen spilles hun av skuespiller Pia Tjelta.

– Jeg gleder meg til å jobbe med Fabula Rasa. Det blir spennende. Og jeg gleder meg til å bli kjent med Iben, sier Pia Tjelta.

NTB møter Tjelta, Iben og regissørene etter den første leseprøven. Iben er tydelig fornøyd med hvem som skal spille henne på scenen.

– Hadde det vært en dust dame, ville jeg ha byttet henne ut. Men Pia er veldig all right, sier Iben.

Hovedkarakterene i «Istialia» er de skikkelsene «Ingenting» og «Noenting». De elsker å smake på ord og spiser gamle bøker som snacks. Iben elsker også å lese.

– Dette blir et total-teater. Vi viser video hele tiden. Tre bildekunstnere arbeider nå med animasjonen. Vi håper også å kunne bygge om scenen. Da vil hele rommet bli en fantasi-verden, sier Marius Kolbenstvedt.

Teatersjef Hanne Tømta vil at Nationaltheatret skal utvikle tilbudet til barn og unge.

– Vi skal fortsette med forestillinger som «Reisen til julestjernen». Vi skal fortsatt ha stykker av Egner. Men vi må også tørre å spille forestillinger på andre scener og av andre stemmer. Derfor er det litt deilig endelig å kunne vise at dette ikke bare er noe vi sier, men noe vi også gjør, sier hun.

12. og 13. september viser teatret også «Høyt oppe i fjellet». Stykket er av Hanne Dieserud og Christiana Lindgren. Scenen er i restauranten. Dette er en forestilling for barn fra 0 år til tre år.

Siste utgave

På forsiden nå