Kultur

Fristes av billig bokfest

Norske bokhandlere tømmer boklagrene. 1,5 millioner bøker frister mange i årets Mammut-salg.

Torsdag morgen åpnet landets bokhandler dørene for Mammut-salget. Dermed er bokfolkets årlige handlefest i gang.

Rannveig B. Tvedten var tidlig ute for å sikre seg en av de 1,5 millioner bøkene. Litt før klokken 07.00 torsdag sto hun klar utenfor Libris i Grensen i Oslo. Tvedten hadde latt seg lokke av tilbud både om frokost og billig bøker.

– Jeg skal treffe noen venner som skal innom på vei til jobb. Da passet det veldig fint med ekstra tidlig åpning, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Hun forhåndsbestilt de viktigste bøkene. Øverst på hennes liste står «Kunsten å skrive godt» av Per Egil Hegge.

– Jeg er nyutdannet jurist. Jeg skal snart begynne i min første jobb for et advokat-firma. Da er det greit å kunne formulere seg bra, forklarer hun.

Cecilie Brun er butikksjef i Libris. Hun sier at mange har gjort som Tvedten.

– I kjelleren har vi over hundre ferdig-pakkede poser. De er fylt med bøker som våre kunder har bestilt, sier Brun. Hun gleder seg til Mammut hvert år.

– Dette er andre gang jeg arrangerer det i denne butikken. Men jeg har vært med i mange år.

Torsdag er første dag av salget. Det varer i to og en halv uke. Brun sier at det er vanskelig å gjette hvilke bøker som blir mest populære.

– Det går mange praktbøker om blant annet fritid og mat. I tillegg selger vi mye barnebøker under Mammut. Men det er alltid noen overraskelser, sier butikksjefen.

Mange bokhandlere tror likevel at mange vil kjøpe bøkene av er Karl Ove Knausgård. De tre første bindene av serien «Min kamp» er på salg.

– Bind 1-3 kan nok bli en slager i år, tror prosjektleder Agnethe Rogne i Forlegger-foreningen. Det er Forlegger-foreningen og Bokhandler-foreningen som samarbeidet om det årlige salget på bøker.

– I år er det enda litt større enn i fjor, med 71 forlag og over 800 titler. I tillegg har noen av bokhandler- kjedene sine egne tilbud utenom Mammut-katalogen, forklarer hun.

Det er ventet at 1,5 millioner nordmenn tar turen innom en bokhandel under salget.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå