Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter piping mot Russland

Flere kan pipe mot Russland i Melodi Grand Prix. Men den norske artisten og fanklubben advarer folk mot å trekke inn politikk.

Lørdag synger Polina Gagarina for Russland i finalen i sang-konkurransen Melodi Grand Prix (MGP). Men flere er sinte over krigen i Ukraina og at Russland har tatt området Krim. Derfor frykter flere at publikum kan begynne å pipe og bue under låta «A Million Voices».

Morten Thomassen er leder for den norske fanklubben for MGP. Han synes det er trist om det blir piping.

– I år har de jo i tillegg med en sang som handler om at folk må få være seg selv, og at alle må få lov til å være unike. Men akkurat det får jo enkelte i Russland ikke lov til å være. Så det kan bli spennende å se om de blir møtt med pipekonsert i år også, sier Thomassen til kanalen NRK.

I fjor pep folk i publikum mot Russland. Jon Ola Sand er sjef for MGP. Han sier at programmet skal være fritt for politiske og kommersielle ytringer. Derfor skulle ikke folk pepet mot scenen.

Kjetil Mørland synger «A Monster Like Me» for Norge. Han mener internasjonal politikk ikke bør trekkes inn i konkurransen.

– Stem på den beste låten og det beste showet, ikke hvor artistene kommer fra. Det har ingenting å si. Jeg håper folk kan holde politikken utenfor denne konkurransen. Jeg føler ikke at det hører hjemme her, sier Mørland til Dagsavisen.

Nesten én million TV-seere i Norge så Mørland & Debrah Scarlett gå videre til finalen fra semifinalen torsdag. Bare én gang tidligere har så mange fulgt med. Det var da Alexander Rybak deltok i 2009.

Det er 27 land som synger i lørdagens finale i Wien i Østerrike. Norge er nummer ni til å gå på scenen. Rett etterpå synger svenske Måns Zelmerlöw låten «Heroes». Den regnes som en av favorittene, sammen med låtene til Italia og Australia.

De andre nordiske landene gikk ikke videre til finalen. Her kan du se når de ulike landene synger i lørdagens finale:

 

1. Slovenia

2. Frankrike

3. Israel

4. Estland

5. Storbritannia

6. Armenia

7. Litauen

8. Serbia

9. Norge

10. Sverige

11. Kypros

12. Australia

13. Belgia

14. Østerrike

15. Hellas

16. Montenegro

17. Tyskland

18. Polen

19. Latvia

20. Romania

21. Spania

22. Ungarn

23. Georgia

24. Aserbajdsjan

25. Russland

26. Albania

27. Italia