Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gammel Lego kan være skadelig

Gamle leker kan inneholde skadelige stoffer. Britiske forskere advarer mot populære klosser.

Byggeklossene Lego har vært populære i mange år. Klossene er laget i 60 år. Mange kjøper dem også på bruktmarkedet. Nå blir klossene av plast kalt farlig.

Forskere i Storbritannia har testet om lag 200 plastleketøy. Lekene kom fra private hjem, barnehager og bruktbutikker. Forskerne jaktet etter skadelige stoffer, melder kanalen BBC. Flere av lekene inneholdt mer skadelige stoffer en det som er lov i Den europeiske union (EU).

Legoklosser fra 1970- og 1980-tallet inneholder oftest skadelige stoffer, ifølge studien.

– Vi pleier å si at folk skal være forsiktige med gamle leketøy. Det gjelder spesielt leker som ble solgt før regelverket som kom på begynnelsen av 2000-tallet. Det er fordi de kan inneholde farlige stoffer. Spesielt når du har små barn som kan putte leketøy i munnen, sier Karin Lexén. Hun er generalsekretær i den svenske Naturskyddföreningen.

Forskerne oppdaget blant annet farlige stoffer som antimon, barium, brom, kadmium, krom og bly.

Likevel er det vanskelig å avgjøre hvor farlige stoffene er. Det er fordi forskerne ikke vet nøyaktig hvordan de påvirker kroppen. De vet heller ikke hvor mye gift som lekker fra plasten.

Lexén sier at folk ikke må bli redde.

– Vi kan se det som et forebyggende tiltak. Nå vet vi at det kan være en risiko. Da vil jeg si at folk bør velge det sikre framfor det usikre og fjerne dem, sier hun.