Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Går i hvitt

Black metal-gruppa Dimmu Borgir skal gi ut ny CD. Derfor har de byttet ut svart med hvitt.

Mandag 27. september kommer plata «Abrahadabra» i butikkene. Bandet Dimmu Borgir har fått hjelp av et helt orkester og et kammerkor. I alt er 101 gjestemusikere med på den nye CD-en.

– Vi ville ha det til å låte stort nå, sier Silenoz. Han er ett av medlemmene i den norske gruppa. Dimmu Borgir er verdenskjent. De er et black metal-band.

Allerede nå er Dimmu Borgir i gang med konserter. I forrige uke spilte de i Nederland sammen med det amerikanske bandet Korn. Tirsdag og onsdag denne uken er det konserter i London og Paris. Turnéen varer frem til jul. De skal opptre flere steder i Europa, USA og Canada.

– Det blir godt å få ut CD-en. Den var ferdig i juli. Vi har nesten bare skrevet i ett år. Å fremføre det live er minst like viktig, sier Silenoz.

I 2011 vil han gjerne ta bandet til Australia, Asia og Sør-Amerika.
– Det blir garantert flere runder i USA også. Og europeiske festivaler, sier han.


Dagens Dimmu Borgir er Silenoz, Shagrath og Galder. Silenoz og Shagrath var med da bandet ble startet i 1993. Galder ble med i 2000.
– Vi føler at det er riktig å være tre stykker i bandet. Det er viktig for det kreative. Vi er kjernen. Vi har jobbet bra sammen i ti år. Og vi ser ingen grunn til å forandre på det, sier Silenoz.

På den nye CD-en er også artistene Agnete Kjølsrud og Garm med og synger.
– Tekstene handler mye om gjenfødelse. Det er kanskje mer fornyelse enn noensinne, sier Silenoz.

Han synes det å lytte til et album er som en reise. En indre reise.
– Det er terapi å høre på en plate. Og det er også terapi å lage en plate. Musikk får meg til å forstå meg selv bedre, sier han.

Singelen «Gateways» har vært første sangen ut fra albumet. Videoen er dramatisk. Den viser et hvitkledd band i en fabrikk i Øst-Berlin. Der ble også deler av storfilmen «Enemy At The Gates» spilt inn. 

I videoen og på pressebildene er «nye» Dimmu Borgir skinnende og hvite. De står i hvit snø. For tre år siden var de kledd i nagler og helt svarte klær. Da ga de ut albumet «In Sorte Diaboli». Albumet gjorde det svært bra i Norge og internasjonalt.

– For oss betyr hvitt mye. Det betyr nord. Det kalde. Det rene. Men ja, noen av fansen vil nok bli overrasket. Vi tok noen valg, også på hvordan vi skal se ut. Det er noe nytt. Andre ting er også fornyet. Vi prøver å tenke utenfor det vanlige, sier Silenoz.


«Abrahadabra» er det niende studioalbumet fra Dimmu Borgir. Det er et mer detaljert album enn tidligere. Det mener Silenoz. Han synes detaljene kommer bedre frem i lydbildet.
– Vi strever etter det perfekte. Og for hvert album vil vi gi noe nytt. Jeg mener dette er det mest komplette verket Dimmu Borgir har laget, sier han.

18. oktober spiller bandet på Sentrum Scene i Oslo. Konserten er en del av den europeiske delen av «Darkness Reborn»-turneen. De skal spille sammen med bandene Enslaved og Sahg.

Enslaved blir også med Dimmu Borgir til Nord-Amerika sammen med Blood Red Throne fra Kristiansand.