Kultur

Gjør deg klar for U-landslaget

Sjekking på bygda, pappaperm og snøball-krig. Det er bare noe av det Leo Ajkics innvandrer-kompiser må teste i TV-serien «Leo & U-landslaget».

Leo Ajkic er kjent fra blant annet radiokanalen NRK P3. Nå kan du se ham som programleder for den nye TV-serien «Leo & U-landslaget».

Leo har tatt med seg Jamal Ahmed Abdulle fra Somalia, Ekachai «Tom Soya» Khunsaengkhao fra Thailand og Alejandro «AP» Ernesto Perez fra Cuba på en reise gjennom Norge. De kaller seg U-landslaget. Tanken er at de skal lære mer om det norske samfunnet.

Det gjør de blant annet ved å reise på handletur til Sverige. De sjekker også hvordan det er å være hjemme med barna i pappaperm.

– Vi testet ut alt fra syden-tur til å sjekke damer på bygda. Vi testet litt ekstremsport og noe matlaging. I første episode er det snøballkrig i Vardø, sier Leo til Klar Tale.

Han vil ikke si hvor de reiste til i Syden.

– Jeg kan ikke røpe alt, men det er et typisk norsk syden-sted. Vi sparer nok det til en av de siste episodene. Turen endrer på alt, neida, det gjør ikke det, sier Leo.

Målet er at U-landslaget skal forstå nordmenn bedre enn før. De skal finne seg enda bedre til rette i det norske samfunnet. Folk får også se hva innvandrere tenker om ting som er typisk norsk. Men Leo har også et annet mål.

– Vi vil vise at innvandrere ikke er en gruppe. En somalier er ikke alle somaliere, en cubaner er ikke alle cubanere. Vil vise at de er individer, sier Leo.

Leo er kjent for å være morsom, og serien kalles også en «feelgood»-serie. Den skal gi deg en god følelse. Men det er også alvorlige temaer som kommer fram på turen.

– Det er omtrent 50 prosent gøy, men alvor også. Vi kunne ha sittet på et rom og snakket alvorlig. I stedet tar vi det alvorlige i en humoristisk setting, sier han.

De tre kompisene likte alt de opplevde, tror Leo. Men en av opplevelsene gjorde litt ekstra inntrykk. Det var da de besøkte «Dagsen». «Dagsen» er navnet mange bruker på Dagjobb-formidlingen. Dit går folk for å finne jobb. De fleste jobbene er bare for en dag. Tilbudet drives av arbeids- og velferdsetaten NAV.

Til «Dagsen» kommer de som har fått sosialstøtte så lenge at NAV vet at de ikke får jobb, sier Leo. De må komme dit for å få underskrift på et papir.

– Ellers får de ikke sosialpenger, sier han.

Reisen kalles en integrerings-reise. Selv er Leo fra Bosnia. Han har tidligere sagt at det å integrere ikke betyr at du skal bli norsk. Det viktigste er å lære seg språket, sier Leo til Klar Tale. Ellers kan du velge deg det du liker ved Norge, og glemme resten, mener han.

– Du trenger ikke spise torsk eller dra på hytta, slik nordmenn gjør. Ta til deg det som du synes er fett med Norge, sier han.

Men innvandrere trenger ikke å ta til seg alt, mener Leo.

– Det er visse ting utlendinger gjør som et fetere. Ikke send bestemor på gamlehjem, for eksempel. La henne bo hjemme hos deg dersom du har muligheten til det. Ikke flytt hjemmefra når du er 16 år bare fordi det er fett. Bo heller hjemme og spar penger, sier Leo.

Nordmenn tar også til seg det de synes er bra med andre kulturer, forteller han. For eksempel spiser de mye taco.

Leo har også et forslag til dem som vil oppleve mer av Norge. Du trenger ikke å reise langt, eller bruke mye penger.

– Ta med deg et telt ut i skogen. Det gjør nordmenn når de skal slappe av. Ta med deg venner, familie, noen du er glad i. Det er kult. Ikke alle utlendinger er flinke til å bruke naturen. Det handler litt om livsstil, de jobber mye, sier Leo.

Første episode av «Leo & U-landslaget» vises tirsdag. Da reiser Leo, Jamal, Alejandro AP Perez og Tom Soya til Vardø i Finnmark. Der er de med på snøball-krig. Jamal har opplevd ordentlig krig hjemme i Somalia. Han syntes først snøball-krig hørtes rart ut.

– Har de så jævlig fritids-problemer at de må arrangere en snøball-krig for å ha noe å gjøre? Det virka så rart. Men etter å ha besøkt Vardø skjønner jeg jo at de må gjøre noe for å få folk til møtes, og for å få folk fra andre steder til å komme dit, sier han til NRK.no.

«Leo & U-landslaget» vises på TV-kanalen NRK 3 og nettsiden p3.no klokka 21.30 tirsdag.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå