Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Glitrende musikkshow

Sommerfugl-kostymer, nasjonal-drakter og minikjoler. Det er første semifinale i Eurovision Song Contest (Melodi Grand Prix).

Haddy N’jie, Erik Solbakken og Nadia Hasnaoui er programledere for Eurovision Song Contest (Melodi Grand Prix) på TV-kanalen NRK. De har varmet opp til konkurransen med å se gamle finaler av Eurovision Song Contest (Melodi Grand Prix).

De siste dagene har vært hektiske for de tre programlederne. Mandag var det generalprøve til den første semifinalen.
– Vi har sett 50 finaler, sa Erik Solbakken mandag.
Programlederne elsker sangene i konkurransen.
– Vi har bilder av artistene på rommene våre. Og vi nynner på låtene dagen lang, sier Nadia Hasnaoui.

Erik Solbakken og Haddy N'jie skal lose TV-seerne gjennom sendingene. Nadia Hasnaoui skal stå for opptelling av stemmer. Hun vil også snakke fransk når det trengs.
Under forberedelsene har programlederne fått hjelp av en lærer i engelsk og en lærer i fransk. Det skjer for å få viktige ord på plass før den store finalen.
– Vi trenger litt selvtillit. Under Eurovision bruker vi andre ord enn det vi gjør til vanlig, sier Erik.
De tre satte seg ned for å drikke kaffe og snakke engelsk sammen.
– Det er ikke alltid like lett, sier Haddy N'jie.

Mye kan gå galt under finalen. Programlederne har derfor øvd på mange forskjellige situasjoner.
– Vi har gode folk med oss. Om noe går galt, så vet vi at alle har jobbet veldig hardt, sier Haddy N'jie.

N'jie er både journalist, forfatter og artist. Hun vil ikke selv være med som artist i Eurovision-konkurransen.
– Jeg tror ikke at jeg ville fått så mange stemmer. Mine låter er ikke lett å få på hjernen. Eurovision-låter skal være enkle å huske, sier hun.
– Men Nadia og jeg skal delta til neste år med låten «Do you remember us?» (husker du oss?), sier Erik Solbakken med et glimt i øyet.

Den første semifinalen i Eurovision Song Contest (Melodi Grand Prix) er tirsdag.
Moldova er først ut. Den unge vokalisten Olia Tira (21) har lovet å møte opp i «verdens minste kjole».
Med henne er bandet Sunstroke Project. De består blant annet av en saksofonist som vrikker med hoftene. Og en fiolinist med selvlysende fele.

Neste ut er en ballade. Peter Nalitch synger for Russland. Sangen hans er allerede stor i hjemlandet. Det skjedde etter at han la ut sin egen låt på videosiden YouTube på internett. Etter en måned hadde 700.000 personer sett videoen.

Susan Aho og Johanna Virtanen er fra Finland. I kritthvite kjoler vil de lage liv på scenen. Det skjer når de synger  låta «Työlki Ellää» (jobb for å leve). Den er inspirert av folkemusikk. Etter finnene kommer den unge blondinen Aisha fra Latvia. Hun synger balladen «What For?» (Hvorfor det?).

Belgia vant Eurovision-finalen i Norge i 1986. I år stiller de med Tom Dice og balladen «Me and My Guitar» (meg og gitaren min). 20-åringen skrev sin første sang da han var 12 år. Dice kommer trolig til å få mange stemmer fra jenter. Men da må han gå videre til finalen.

Malta overrasker med den mest spenstige framføringen så langt. Først flakser en mann med enorme vinger rundt på scenen. «This is my dream, I want to make it really happen» (dette er drømmen min, jeg vil at den skal bli virkelighet), synger Thea Garrett. Det gjenstår å se om drømmen blir til virkelighet.

De mest glitrende kjolene finner vi hos Hviterussland. Gruppa består av tre kvinner i paljett-kjoler med sommerfugl-vinger. Og to menn i dress. De framfører balladen «Butterflies».

17 land skal kjempe for en plass i finalen. Det skjer i første semifinale tirsdag. Det er: Moldova, Russland, Latvia, Island, Albania, Serbia. Finland, Slovakia, Bosnia-Hercegovina, Belgia, Hellas, Portugal, Polen, Estland, Hviterussland, Makedonia og Malta.

Andre semifinale holdes torsdag. Lørdag 29. mai er selve finalen.