Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Grusomt å ikke bli akseptert

Onsdag kommer en ny bok om livet til dronning Sonja. Hun forteller blant annet om hvordan det var å ikke føle seg velkommen i kongehuset.

Ingar Sletten Kolloen har skrevet boka «Dronningen». Den handler om livet til dronning Sonja. Dronningen forteller blant annet om tiden hun og kong Harald var kjærester. Da var Harald kronprins. Det gikk ni år før kong Olav lot sønnen få lov til å forlove seg med Sonja. Årsaken var at Sonja var en vanlig person.

Mange mente at kronprinsen måtte gifte seg med noen fra Europas kongehus eller adel. Det var tradisjon blant kongelige i Europa at de giftet seg med andre kongelige eller adelige. Før forlovelsen møttes paret i skjul. Slottet sa stadig til media at det ikke stemte at de to var kjærester. Samtidig mente venninnene til Sonja at hun kastet bort tiden, skriver avisa Dagbladet.

– Det hendte nok at jeg tenkte slik selv også. Kronprinsen fortalte meg at problemene ikke skyldtes meg som person. Det handlet om saken, det at kongelige ikke kunne gifte seg med vanlige folk. Men det var jo jeg som var årsaken til saken. Derfor syntes jeg det var umulig å skille sak og person. Samtidig prøvde jeg å si til meg selv at jeg ikke hadde noe å skamme meg over, sier hun i boka. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I 1999 møtte dronning Sonja og kong Harald sønnens kjæreste Mette-Marit.

– Jeg har selv opplevd hvor grusomt det er ikke å bli akseptert. Og å bli beskyldt for å ville ødelegge kongehuset. Kong Harald og jeg forsøkte å gi Mette-Marit en følelse av det motsatte. Hun var velkommen, sier hun.

I boka kommer det også fram at 1970-tallet var en tøff tid for dronningen. i 1970 døde søsteren hennes brått. Senere samme år gikk noe galt mens hun var gravid. Barnet i magen døde før det ble født. Det skjedde mens hun var på en båt under kong Olavs bursdagsfeiring. Gleden var derfor stor da Märtha Louise ble født i 1971. Året etter gikk noe igjen galt mens hun var gravid. Også denne gangen døde det ufødte barnet, forteller dronningen i boka.