Kultur

Halloween for voksne

Utkledde barn gjør seg klare til å be om godteri. Men snart blir Halloween en dag mest for voksne, tror forsker.

Hekse-draktene og dødning-maskene ligger klare. På Halloween 31. oktober skal mange barn gå fra dør til dør og tigge godteri. Men om få år kan det bli de voksne som gjør mest ut av dagen. Det tror historiker Rune Blix Hagen ved Universitetet i Tromsø.

– Halloween har endret seg fra å være en barnefest til å bli en voksenfest i land som USA og Tyskland. Nå skjer det samme i Norge. Utesteder lager Halloween-fester hvor folk oppfordres til å kle seg ut. Mange arrangerer egne fester, sier Blix Hagen.

Butikkene ser at de tjener mer på å selge ting til voksne. Derfor tar de inn flere drakter, pynteting og effekter som passer for de eldre.
– I Skottland lager de egne øl for Halloween. Snart kan de også havne på norske utesteder, sier historikeren.

Hos leketøy-kjeden BR Leker tar de inn flere drakter for voksne enn før. De merker at flere voksne har fest på Halloween. Det inntrykket har også butikken Standard i Oslo. Der kjøper ikke lenger folk bare skumle drakter til Halloween. Nå vil de også kle seg ut som kaniner og klovner.

Bøkene og filmene om Harry Potter har gjort at magi er på moten. Flere er interesserte i engler og kontakt med de døde. Og nordmenn tar etter ting som er populære i USA.
– Det er årsaken til at dagen er blitt så populær her i landet de siste årene, sier Blix Hagen.

Det er ikke så mye tradisjon under Halloween i Norge. I andre land er det annerledes.
– I Skottland forteller de historier om alvelandet og om å besøke de døde. De minnes hvordan hekser ble forfulgt for flere hundre år siden. I flere land minnes folk de døde og besøker gravene, sier han.

I Skottland samarbeider kirken med universitetene. De feirer at Martin Luther endret kirken under reformasjonen på 1500-tallet. Så er det Halloween-fest etterpå.

– Den norske kirke kunne brukt noen av ideene. De kunne skapt mer innhold i Halloween også i Norge, mener Blix Hagen.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå