Kultur

Halvguder er hot i Hollywood

Greske myter har lenge vært populære i Hollywood i USA. Filmen «Percy Jackson. Monsterhavet» beviser at de fortsatt er det.

Filmer med historier fra greske myter har alltid vært populære i filmbyen Hollywood i USA. Filmen «Oedipus the King» med Orson Welles, «Mighty Afrodite» med Woody Allens, og nyere filmer som «Clash of the Titans» er eksempler på dette.

Nå kommer det også en slik film for de litt yngre. Denne helgen er det premiere på filmen «Monsterhavet». Det er den andre filmen i serien om Percy Jackson.

– Gresk mytologi fascinerer meg, tyske Thor Freudenthal. Han er regissør for filmen.

– Du finner menneskelige trekk som blir enda sterkere i gudene. Gudene er som oss ganger 100 når det gjelder feil og ting de gjør mot hverandre, sier han.

«Lyntyven» var den første filmen i Percy Jackson-serien. Den hadde premiere i 2010. Både denne filmen og «Monsterhavet» er laget fra handlingen i bøkene om Percy Jackson.

Til sammen er det gitt ut fem bøker i serien. De handler om 12 år gamle Percy Jackson, som finner ut at han er sønnen til den greske havguden Poseidon. Sammen med vennene sine må han forsvare seg mot forskjellige skapninger fra gresk mytologi. Logan Lerman spiller Percy.

I den nye filmen må Percy og vennene kjempe hardt for å redde Halvblodsleiren. For å klare dette, må de reise over det grusomme monsterhavet.

– Disse figurene har eksistert lenge, og er spennende i seg selv, sier Leven Rambin. Han har rollen som Clarisse.

Alexandra Daddario spiller Percys venn, Annabeth.

– Det finnes ting som er evige, som alltid vil treffe noe i oss. Det artige med gudene er at det ikke er noen grenser for kreftene deres. Samtidig blir de sinte og sjalu, griske og vil ta hevn. Dermed hender det sprø saker, sier hun.

Bøkene om Percy Jackson er skrevet av forfatter Rick Riordan. Det var bøkene som gjorde at Thor Freudenthal bestemte seg for at han ville lage filmen.

– Da jeg leste bøkene, så jeg hvor morsomme de er. I tillegg finnes det noe følsomt om en gutt som skal bli en mann. Det var denne blandingen som overbeviste meg om at det var verd å gjøre en innsats, sier han.

Freudenthal sier selv at han har spunnet videre på noe av det som skjer i bøkene.

– Vi ser nærmere på hvordan Thalia blir omskapt til et tre, hvordan Percy stiller spørsmål om skjebnen sin og på Kronos' rolle som skurk. «Monsterhavet» ville ikke fungert uten dette, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå