Kultur

Han er lorden av Delhi

Skotten William Dalrymple forelsket seg i India. Han har skrevet seks bøker om landet.

Forfatteren flyttet til India straks han var ferdig utdannet i Storbritannia. Han og kona flyttet til byen New Delhi. William Dalrymple jobbet som journalist og skrev boka «City of Djinns: A Year In Delhi». Det var en personlig tekst fra Indias hovedstad.
– Jeg har sett Delhi forandre seg så den ikke er til å kjenne igjen. Den er blitt en internasjonal storby. Men byen har mistet mye av sjarmen, sier Dalrymple til nyhetsbyrået NTB.

Det var spesielt Delhis historie som fascinerte ham. Han har vært nysgjerrig på indisk historie og kultur. Det har vært drivkraften gjennom karrieren hans.
– For meg er India en lidenskap, sier han.

I dag bor Dalrymple sammen med familien i utkanten av New Delhi.
– Alle mine tre barn kom til India kun uker etter fødselen. De snakker alle hindi. Vi har vårt hjem her, forteller han.

«Den siste mogul» er hans siste bok på norsk. Den omtales som en historisk thriller. Her beskrives mytteriet i 1857. Det ble i India kjent som landets første krig for frigjøring. De indiske soldatenes opprør ble brutalt slått ned av britene. 100.000 mennesker mistet livet. Dalrymple har vunnet en rekke priser. Det er for evnen til å gjøre historie levende og interessant for et større publikum. Han har også skrevet populære reise-skildringer.

«Nine Lives: In search of the sacred in modern India» er Dalrymples siste bok. Her skriver han om ni svært ulike, religiøse mennesker og tradisjonene de lever etter.
– Boken solgte til min overraskelse bedre her i India enn hjemme i Storbritannia. Det er veldig positivt, for religion er jo et følsomt tema, sier Dalrymple.

Hans neste bokprosjekt handler om den britiske invasjonen av Afghanistan i 1839.

– Det er utrolig mange likheter mellom da og nå. Det er skremmende. Det er til og med de samme gruppene som er involvert! Vi kan bare glemme å vinne krigen, sier forfatteren.
En fjern slektning av Dalrymple er kapteinen Colin Mackenzie. Han deltok i den britiske invasjonen. Dalrymple vil nå bruke Mackenzies tekster for å gjenfortelle konflikten for dagens lesere.

– Afghanerne kjenner godt sin egen historie. Jeg reiste rundt i afghanske landsbyer. Da ble jeg fortalt «Vi blir til enhver tid invadert av verdens herskere. Nå er amerikanerne ferdige. Vår neste bekymring er Kina». Det er et fascinerende land, sier Dalrymple.

Boken kommer på engelsk i 2012.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå