Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Han skal spille Norges sviker

Anders Baasmo Christiansen får en ny og viktig rolle. Han skal spille hovedrollen i en ny TV-serie om «Quisling».

De siste årene har han fått nordmenn til å flire med sin rolle i filmen Burning. Men Anders Baasmo Christiansen har også spilt Norges kronprins Olav i filmen om kong Haakon. Nå bytter han side. Baasmo Christiansen skal spille Vidkun Quisling i en ny TV-serie. Det melder Rushprint ifølge nyhetsbyrået NTB.

Quisling samarbeidet med nazistene, både før og under 2. verdenskrig. Han lot tyskerne komme til Norge.

TV-serien «Quisling» skal vise den siden som tapte under krigen. Serien er et politisk drama. Quisling var en beryktet, norsk nasjonalist. I 1933 stiftet Quisling det nasjonalromantiske fascistpartiet Nasjonal Samling (NS). NS ble partiet som støttet tyskerne under krigen. Quisling hadde et nært forhold til den tyske forbundskansleren Adolf Hitler. Det var Hitler som startet 2. verdenskrig, med blant annet jødeforfølgelser, massedrap og konsentrasjonsleire. I dag er Quisling det samme som forræder på flere språk.

TV-serien «Quisling» er tenkt for hele Norden. Den skal selges inn til ulike TV-kanaler. Dermed er det fortsatt ikke sikkert hvor du kan få sett den.

Anders Baasmo Christiansen er i forhandlinger om hovedrollen. Han sier til Dagbladet at han er opptatt av at en slik jobb må gjøres grundig.

– Drømmerollene er de som kombinerer historie og faget mitt, sier Baasmo Christiansen til Dagbladet. Han forklarer at Quisling var en idealist og humanist. Han startet som en viktig hjelp for eventyreren Frithof Nansens høyre hånd.

– Hans reise fra det til henrettelse som landssviker er spennende, sier Baasmo Christiansen.

Han sier at manuset er veldig bra.

– For min del vil jobben handle om hvilke sider av Quisling man må ta tak i. Slik vil vi forstå hvorfor det gikk så galt, sier han.

Anders Tangen og Viafilm har laget serien. Den blir på åtte episoder. Bjørn Ekeberg skaper serien, skriver NTB. Han er kjent for seriene «Valkyrien» og «Grenseland».

Quisling ble etter krigen dømt til døden for landssvik. Han ble henrettet på Akershus festning 24. oktober 1945.

Emneord

Quisling kultur