Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Han var med på å skape påskekrimmen

Tradisjonen med påskekrim stammer trolig fra 1923. Og denne kjente mannen var med på å skape den.

 Visste du at det er nøyaktig 40 år siden den aller første påskekrimmen ble sendt på TV?

– Etter hva jeg kan finne ut, sendte NRK påskekrim på TV første gang i 1976. Da sendte vi «Lord Peter Wimsey», sier Trine Fossan til Klar Tale. Hun er innkjøps-ansvarlig i NRK.

Men vi må mye lenger tilbake i tid for å finne opprinnelsen til påskekrimmen. Du trodde kanskje at påskekrim var vanlig i andre land også. Men det er faktisk et helt norsk fenomen.

Vi vet ikke sikkert hvorfor. Men trolig stammer tradisjonen fra en reklame fra 1923. Da ble en krimbok utgitt. Den het «Bergenstoget plyndret i natt».

Boka handlet om en gjeng unge menn som ranet Bergens-toget 1. påskedag. Dette året var 1. påskedag også 1. april. En del av planen var at politiet skulle tro at meldingen om et ran var en aprilspøk.

Kanskje høres ikke boka så spesiell ut. Men reklamen for den var veldig spesiell.

«Bergenstoget plyndret i natt!»

Det sto med store bokstaver på forsiden av avisa Aftenposten. Slik reklamerte forlaget Gyldendal for boka. Mange ble sjokkerte. De trodde det var sant. Boka ble noe alle snakket om. Alle de 7.000 bøkene som var trykket, ble solgt på ti dager.

Boka som startet det hele ble skrevet av Jonathan Jerv. Han har du neppe hørt om. Men det er fordi han ikke finnes. Bak forfatterens navn skjuler det seg nemlig to kjente menn: Nordahl Grieg og Nils Lie.

De to var barndomsvenner fra Bergen. Da de skrev boka, var de unge studenter. Senere ble Nils Lie ansatt i forlaget Gyldendal og var en viktig mann i bokbransjen. Vennen Nordahl Grieg ble kjent som en stor dikter. Det var han som skrev diktet «Til ungdommen». Det ble mye sitert etter terroren 22. juli 2011.

Under andre verdenskrig var Grieg krigsjournalist. Han døde i 1943 da han skulle rapportere fra et bombetokt. Tyskerne skjøt ned flyet han var med over Berlin.

Men den som skal ha mest ære for tradisjonen med påskekrim er kanskje en helt annen: nemlig Harald Grieg. Han var Nordahls bror og sjef i Gyldendal forlag. Det var han som hadde ideen om å lage den sjokkerende reklamen på forsida av Aftenposten.

Kilder: Krimekspert Nils Nordberg i Dagbladet, krimforfatter Gunnar Staalesen i Klassekampen, Aftenposten og Wikipedia