Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

«Håp» er norsk Oscar-håp

Filmen «Håp» er valgt ut som Norges Oscar-kandidat. En sjeldent intim og original historie, mener juryen.

Filmen er valgt ut i kategorien Beste internasjonale film. Det er Maria Sødahl som har skrevet manuset og er regissør. Filmen er basert på hennes personlige historie.

Filmen handler om Anja, som spilles av Andrea Bræin Hovig. Midt i en aktiv karriere får hun kreft. Diagnosen er livstruende. Hun har kanskje bare tre måneder igjen å leve. Beskjeden får hun servert på lille julaften.

Den juleuka setter relasjoner på prøve. Filmen er en historie om kjærlighet, gjennom en vanskelig tid.

– Jeg er overstadig lykkelig og stolt på vegne av mine fantastiske skuespillere Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. Vi skal gjøre vårt beste for å sette Norge på kartet i både Europa og USA. Det sier Sødahl i en pressemelding.

Filmen ble denne uka også nominert til European Film Awards. Den er så langt solgt til over 40 land.

– Første gang jeg leste manus, tenkte jeg at denne kan vinne Oscar. Nå er vi et skritt nærmere, og det føles fantastisk. Det sier produsent Thomas Robsahm.

Det var flere filmer på kortlisten i tillegg til «Håp». Filmene «Disco», regissert av Jorunn Myklebust Syversen, og «Selvportrett» i regi av Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin.

Juryen sier at tematikken i filmen er evig aktuell. De tror filmens modige og sterke tilstedeværelse kan bringe «Håp» langt i konkurransen.

«Filmen «Håp» er en sjeldent intim og original beretning om en familie som gjennomgår en altomfattende krise. I skyggen av brå og alvorlig sykdom hyller filmen livet og kjærligheten i møtet med det verst tenkelige». Det står det i juryens begrunnelse.

Den norske Oscar-komiteen består av åtte personer fra forskjellige deler av filmbransjen. De har gjort grundige vurderinger av 33 filmer.

– Med pandemien er det spesielt viktig å tenke nytt og kreativt. Slik kan vi nå fram til de Oscar-medlemmene som skal se og stemme på filmene. Det står i en pressemelding fra Norsk filminstitutt.

«Håp» skal nå kjempe med filmer fra hele verden. Målet er å først komme på Oscar-akademiets kortliste på ti filmer. Deretter å bli en av de fem nominerte. Sist ble 92 filmer sendt inn.

Neste års Oscar-utdeling er utsatt som følge av pandemien. Den vil bli holdt 25. april 2021 i Los Angeles.

Tidligere har norske filmer som «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001) og «Veiviseren» (1987) blitt nominert. Til sammen har fem norske filmer blitt nominert. «Kongens nei» var på akademiets kortliste i 2016.

Emneord

film oscar kultur