Kultur

– Håper norske lesere blir fornøyd

Jojo Moyes våknet en morgen. Hun forsto at hun bare måtte skrive oppfølgeren til «Et helt halvt år». Det er blitt til boka «Etter deg».

Jojo Moyes er forfatteren som skrev «Et helt halvt år». Romanen ble en stor suksess. Boken ble solgt til tretti land. Den sto på bestselgerlister over hele verden.

Torsdag lanseres Jojo Moyes' nye roman, «Etter deg», over hele verden.

I Norge gleder Moyes' forlag seg til å gi ut boka. De har aldri tidligere trykket et så stort første-opplag av noen bok. Det forteller forlagssjef Anja Marheim i Bastion forlag.

– Forhåndssalget har tatt helt av. Vi har måttet justere opplaget flere ganger. Derfor trykker vi nå 200.000 eksemplarer av «Etter deg», sier hun til NTB.

«Et helt halvt år» handler om 26 år gamle Lou Clark. Hun har fått sparken fra jobben som servitør. Hun får seg ny jobb, som assistent for Will. Han er en rik forretningsmann, som har vært igjennom en alvorlig trafikkulykke. Nå er han alvorlig skadd og lam. Han er bitter, og tenker på å ta selvmord. Lou forsøker å overtale Will til å fortsette å leve. Til slutt får prosjektet en dramatisk avslutning.

I neste bok har det gått noen år. Nå er det Lou som er deprimert. Hun jobber på en flyplass. Resten av innholdet vet vi lite om. Det er hemmelig. Forlaget Bastion har måttet skrive under på en kontrakt der det står at de ikke skal røpe innholdet.

Men egentlig hadde Moyes altså ikke tenkt å skrive boka.

– Jeg hadde ikke tenkt å skrive noen oppfølger. Det har jeg aldri gjort med noen av mine utgivelser. Jeg våknet en morgen og bare forsto at jeg måtte skrive. Jeg innså at jeg ikke var ferdig med hovedpersonene fra «Et helt halvt år», sier hun.

Dermed var avgjørelsen tatt:

– Rett etterpå var jeg i gang med «Etter deg», sier Moyes.

Til kanalen NRK sier hun at det også kan bli en tredje bok i serien. Men fansen må være tålmodig.

– Jeg har en idé til en bok nummer tre. Nå som jeg har klart å skrive en bok nummer, føles det naturlig å gjøre det til en trilogi, sier hun.

Moyes sier hun håper at hennes norske lesere blir fornøyd med boka.

– Jeg har fått utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger fra lesere i Norge, sier forfatteren.

Jojo Moyes er også solgt til Hollywood. «Et helt halvt år» blir film. Filmen «Me Before You», som bygger på «Et helt halvt år», får verdenspremiere 3. juni neste år. Sam Claflin spiller Will. Emilia Clarke, kjent blant annet fra «Game of Thrones», spiller Lou.

Også Moyes' bok «Den ene pluss en» blir film. Innspillingen er ikke startet ennå.

LES MER HER: Etterlengtet oppfølger

LES MER HER: Alle vil lese bøkene til Jojo

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå