Kultur

Har jaktet på spøkelser i ti år

Tom Strømnæss kan snart feire ti år som spøkelsesjeger på TV. Programlederen fra «Åndenes makt» gir også ut bok.

Tom Strømnæss leder programmet «Åndenes makt» på TVNorge. Det handler om folk som opplever møter med spøkelser. Programmet fyller snart ti år. Samtidig skriver Strømnæss bok om det han har sett som programleder. Boka heter «Åndenes makt. Jakten på det uforklarlige».

– Jeg blir sint når folk tror vi driver med svindel og avtalt spill. De klarsynte vet aldri hvor vi tar dem med. De vet ikke hvem som har levd der – eller hva de som bor der plages med. Vi er nøye på å ikke gi opplysninger til dem, sier Strømnæss til NTB.

Han har ledet til sammen 80 programmer. Det har gjort ham sikker på to ting: At han tror på de som sier at de kan se overnaturlige ting. De såkalt klarsynte. Og at folk som ber om hjelp med overnaturlige ting i huset ikke er gale.

LES MER HER: ……Zombiene tar over

– Jeg var ikke interessert i det overnaturlige. Det var en ren tilfeldighet at jeg ble programleder, sier Strømnæss.

Han møter NTB på restauranten Stortorvets Gjæstgiveri i Oslo. Her sier mange at det spøker. Stedet har vært med i programmet. Da ble det vist på TV at ti kilo bestikk plutselig skjøt ut fra ei hylle.

– En hel skuffe med bestikk ble liksom dyttet ut fra hylla her. Den falt ikke rett ned. Den fløy et stykke ut i rommet før den havnet her, ved hælen min, forteller Strømnæss.

LES MER HER: Skremmer barn med spøkelser

En annen hendelse Strømnæss husker godt skjedde på Eidsvold i Akershus. Her kjørte en fjernstyrt lekebil uten batterier. I tillegg svaiet en lampe i taket.

– Et typisk problem er elektriske ting som ikke fungerer. Men elektrikere kan ikke forklare hvorfor. Det kan være stadige strømbrudd, lyspærer som ødelegges hele tida og TV-er som slår seg på av seg selv. En familie sa at huset ble tre grader varmere etter vårt besøk, sier Strømnæss.

Men Strømnæss sier at han fortsatt er litt skeptisk. Han tror ikke helt på at det er spøkelser med en egen vilje som skaper slike hendelser.

– Jeg tror svaret finnes i fysikken et sted, sier han.

«Åndens makt» er blitt en stor suksess for TVNorge. Over en halv million ser programmet hver uke.

– Jeg tror det skyldes at vi er gode på å fortelle historier. Vi serverer rett og slett gode grøss. Samtidig undrer vi oss alle over hva som skjer med oss når vi dør, sier Strømnæss.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå