Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Haugtussa går til scenen

I Rogaland gjør de dikt om til teater. En synsk, ung kvinne blir stengt ute fra samfunnet i «Haugtussa».

I slutten av januar er det 160 år siden forfatteren Arne Garborg ble født. Han skrev det lange diktet «Haugtussa». Rogaland Teater har tatt utfordringen. De lager teater av diktet for å feire forfatteren.

– Alle i Norge har et forhold til Haugtussa som begrep. Men det er ikke mange som kjenner dette diktverket. Noen husker kanskje vagt hvordan de strevde seg gjennom diktet da de gikk på skolen. Vi ønsker å gjøre diktet åpent for folk, slik at de kan lene seg tilbake og oppleve denne deilige historien i et scenerom. Dette er en stor satsing for oss, sier teatersjef Arne Nøst.

Stykket er på rim og med musikk til. Sigrid Strøm Reibo er regissør. I stykket møter publikum den unge kvinnen Veslemøy.
– Forestillingen bygger på et utvalg dikt som beskriver Veslemøys overgang fra en jente til kvinne. Hun har en trygg barndom og sin plass i lokal-samfunnet, og vokser til en synsk, ung kvinne. Hun blir presset ut av samfunnet, men har tenkt gjennom sine valg. Det handler om å finne sin identitet i møte med både samfunnet og sine egne mørkere sider, sier Reibo til nyhetsbyrået NTB.

Historien er ganske dyster. Men Garborg har tidligere sagt at det er en mening med lidelsen vi opplever i livet. Reibo har derfor gjort stykket litt muntrere, som et ja til livet. Skuespiller Maria Ramvi har hovedrollen som Veslemøy. Teateret har fått den russiske komponisten Alexander Manotskov til å lage musikk til stykket.

LES MER HER: Frister med ferske forestillinger

Forfatteren Arne Garborg vokste opp på en gård med åtte søsken. Han skrev mye om lokal og nasjonal identitet, og hvordan folk faktisk kan få politisk påvirkning og makt. Diktet «Haugtussa» kom ut i 1895.

Teatersjef Nøst ser fram til premieren 29. januar. Rogaland Teater satser på stykker som ikke er så kjente til neste år. De avslutter 2011 med et ganske nytt diktverk, «Sonny». Det har bandet Kaizers Orchestra skrevet. Stykket er også på rim og med musikk, men er ikke så muntert.

Ari Behn vil også få premiere på sitt stykke neste år. Det er dramaet «Treningstimen». I tillegg kommer Rogaland Teater med satiren «ENRON» i mars. Der samarbeider de med Teatret Vårt i Molde.