Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hauken hjalp henne ut av sorgen

Hauken Mabel løftet Helen MacDonald ut av sorgen. Nå blir den spesielle historien film.

Helen MacDonald sørget etter at faren døde. Hun trengte noe annet å tenke på. MacDonald skaffet seg en duehauk. Hun brukte all sin tid på å trene den.

I boka «H for hauk» forteller hun historien om livet med hauken Mabel.

– Det høres så voldsomt ut nå, men jeg forsøkte å bli en hauk selv. Det var et slags forsøk. Jeg ville fly vekk fra det å være menneske, sier MacDonald til TT.

Britiske MacDonald er historiker og forfatter. Nå har det gått ti år siden faren døde. Det er ti år siden hun tok med seg hauken og dro bort fra andre mennesker.

I flere måneder var hun sammen med fuglen. Ute i naturen fikk Mabel lære å fange egen mat. Men de var også mye sammen hjemme i MacDonalds trange leilighet.

– Mabel fungerte helt fint både ute i det fri, og hjemme. Jeg pleide å være ut med henne i flere timer og se henne fly. Akkurat som en vill fugl. Noen ganger så jeg henne bare som en skygge mot fjellene. Så gikk vi hjem igjen og så på TV sammen, sier hun.

MacDonald ble interessert i rovfugler som barn. Hun pleide å sove med armene bak på ryggen. Slik ville hun føle hvordan det var å ha vinger.

Vennene hennes hang opp plakater av popstjerner på rommene sine. Selv hang hun opp bilder av hauker og falker. Det skriver hun i boka.

MacDonald hadde trent fugler før. Men aldri en duehauk. Duehauker skal være både vanskelige og farligere.

Boka «The Goshawk» kan ha gjort at hun valgte akkurat denne typen fugl. T.H. White skrev boka i 1951.

– Jeg forsto at han trente fuglen for å flykte fra noe. Da faren min døde tror jeg noe i meg husket dette. At når du er trist, så kan du vende deg til en duehauk, sier hun.

MacDonald trodde boka «H for hauk» ville bli for rar for folk flest.

Men boka er oversatt til 25 språk. Hun har også vunnet flere priser for boka.

Nå blir historien film. Skuespiller Lena Headey skal spiller MacDonald. Headey er mest kjent som dronning Cersei i «Game of Thrones».

– Dette er ikke ei bok om noen som er lei seg, får seg katt og blir glad igjen. Jeg forsøker heller ikke å si at dyr er her for å hjelpe mennesker. Men opplevelsen med å trene en hauk fikk meg til å forsvinne fra meg selv. Da jeg kom tilbake var jeg forandret, forteller hun.

Men hauken er ikke mer. Hun ble syk og døde brått.

– Jeg tenker noen ganger på å skaffe meg en ny duehauk. Men Mabel var hauken i mitt liv. Jeg savner henne hver dag, sier MacDonald.