Kultur

Heidis hemmelige hage

En 13 år gamme foreldreløs jente og en sexy spillfigur står snart på scenen på Det norske teatret. Stykket «Den hemmelege hagen» skal lokke til seg ungdom.

Skuespiller Heidi Ruud Ellingsen skal leve et todelt liv på scenen i ukene fremover. Hun spiller både jenta og spill-figuren i stykket «Den hemmelege hagen». Det er basert på en roman av forfatteren Frances Hodgson Burnett.
I boka skjer handlingen i en hemmelig hage. På scenen skjer alt i en verden av dataspill.

– Dette var aldri en historie om botanikk, men om sorg og flukt fra virkeligheten. Da Burnett skrev boken for 100 år siden, var en gammel, britisk hage et symbol på et hemmelig sted. I dag er folks hemmelige hage ofte et sted på internett, fastslår regissør Erik Ulfsby.

Ulfsby blir ny sjef på Det norske teatret. Det var han som ville ha Heidi Ruud Ellingsen i hovedrollen som Mary Lennox.
– Hun er kjempegod. Jeg har sett det meste av det hun har gjort etter «Drømmerollen», sier Ulfsby.

Ellingsen ble kjent gjennom NRKs teater-reality-program «Drømmerollen» i 2007. Da fikk hun hovedrollen i stykket «Singin' In The Rain» på Oslo Nye Teater. Senere har hun vært med i «Les Misérables», «Spelemann på taket» og nå sist «Spring Awakening».

– Jeg begynte her ved Det norske teatret 16. august, så dette er første rollen min her. Det er stas! Men rollen er også noe av det mest utfordrende jeg har gjort. Den er i spennet mellom den virkelige verden – og et dataspill som skal virke troverdig og levende, sier Ellingsen til nyhetsbyrået NTB.

Teaterstykket handler om jenta Mary. Hun mister foreldrene sine i et jordskjelv i India, og blir sendt til slekten i England. Der blir den bortskjemte jenta overlatt til seg selv. Det eneste hun har å gjøre, er å spille dataspillet «Hagen». Men det viser seg at det også bor et annet barn i huset hennes, Colin. Han blir holdt innelåst. De to møtes.

– Det handler om å tørre å elske igjen, å tørre å slippe andre inn. Det å slippe lyset til, og det å våge å stille spørsmål og gå mot det andre gjør, forteller skuespilleren.

Heidi Ellingsen måtte kjøpe seg Playstation for å sette seg inn i spillverdenen. For hun innrømmer at hun ikke har hengt med på alt teknisk.
– Jeg er så lite teknisk at jeg burde levd for 50 år siden! sier hun.

Men Heidi har lært mye av Line Grünfeld, som er stykkets regi-assistent. Hun har nydramatisert den gamle klassiske barneboka.
– Dagens lekeplass er dataspill, som er egne univers. Mange lever mer der enn i den virkelige verden. De to barna i stykket velger de karakterene de vil være. Så Mary velger en tøff heltinne som er god i kampsport, sier Heidi. Det er utfordrende.

På Det norske teatrets scene er det bygd opp kulisser som forestiller spillverdenen. På scenen er det ulike nivå som i dataspill. Det øverste nivået kalles Den hemmelige hagen. For å nå dit må Mary slåss mot spøkelser, vampyrer og mørke monstre.
– Men de ulike nivåene fungerer også som et bilde på det å bli voksen, de ulike fasene man som ung går igjennom, forklarer Heidi.

Teatret lover en versjon som er storslagen å se på og gatesmart. De har brukt spillmusikk så vel som hiphop, rock og R&B.
– Jeg tror ikke noe lignende har vært gjort før. Dette er en måte å prøve å nå ungdommen på med noe som er aktuelt for dem. Og hele familien deres. For jeg tror voksne også vil synes dette er interessant, sier Heidi Ruud Ellingsen.

«Den hemmelege hagen» er på nynorsk. Stykket har premiere på Det norske teatret fredag 15. oktober på hovedscenen. I andre roller får publikum se Audun Sandem, Niklas Gundersen, Arlene Wilkes, Ingunn Øyen, Svein Roger Karlsen, Lars Funderud Johannessen, Sverre Solberg, Nina Woxholtt, Jon Eivind Gullord og Sigve Bøe.

Siste utgave

På forsiden nå