Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her bodde dronningen

Dronning Sonja bodde i et hus på Vinderen i Oslo da hun var barn. Nå skal huset deles opp og flyttes på.

Arbeidet har startet. Huset der dronning Sonja var barn og ungdom skal flyttes. Huset skal fraktes til Maihaugen i Lillehammer i Oppland. Det er et museum med mange ulike bygninger. Bygningene er fra ulike steder og tider. Nå skal det gamle hjemmet til dronningen bli en del av utstillingen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Huset er et funkishus. Det ble bygget på 1930-tallet. Det skal vise hvordan slike hus fra denne tiden så ut. Huset kan ikke fraktes helt. Det må deles opp i flere biter. Når det er framme, skal det settes sammen igjen. Flere trailere skal frakte delene til Lillehammer.

– Det er moro. Vi liker sånne jobber, sier Arne Bergheim til NTB. Han er prosjektleder i Nordic Crane.

Dronningens gamle hjem har også blitt vist fram tidligere. I NRK-serien «Konge og dronning i 25 år» ble det vist flere vidoer av dronningen som barn og ungdom i huset.

Dronning Sonja er veldig interessert i kunst og arkitektur. Hun er stolt av det gamle hjemmet sitt. Hun har nevnt det gamle huset i taler flere ganger.

– I mange år hadde jeg mitt første Weidemann-bilde fra 1961 «Skogbunn» hengende over sengen hjemme i Tuengen Allé, sa hun i 2014.

Dronningens familie har flyttet fra huset for mange år siden. Huset har blitt litt endret etterpå. Men når det skal vises fram på Maihaugen, skal det være likt hjemmet til dronningen. Dronning Sonja har lovet å hjelpe til.

Huset skal være ferdig til 29. august 2018. Da feirer kongeparet gullbryllup. De har vært gift i 50 år.