Kultur

Her er de beste bøkene for barn og unge

Litteratur-kritikeren Guri Fjeldberg har laget en liste over de 101 beste barne- og ungdomsbøkene.

Nå er de 101 beste bøkene for barn og unge samlet i en liste. Det er litteratur-kritikeren Guri Fjeldberg som har satt den sammen. Hun dro rundt til over 200 personer som jobber med litteratur for barn for å sette opp lista. Den er over de beste barnebøkene som er gitt ut de siste ti årene.

Fjeldberg spurte også folk som har vært nominert til priser i litteratur. I tillegg så hun på statistikk over bøkene som er mest solgt og utlånt fra bibliotekene.

Som barn hadde Fjeldberg «dårlig smak», forteller hun til nettstedet Fabelaktig formidling. Hun forteller at hun alltid ble skuffet da hun prøvde seg på barnebøker som hadde vunnet priser.

– Jeg var en enkel sjel. Og juryene setter oftest pris på de vanskeligste bøkene. I dette prosjektet har jeg ikke villet ha med bøkene bare for de flinkeste leserne. Jeg ønsker en større bredde. Alle bøker er ikke for alle, sier hun til nettstedet.

Denne uken kommer resultatet, boka «101 – de beste barne- og ungdomsbøkene 2005-2015». Den gis ut på Gyldendal forlag. Lista kan også leses på internett, på Fjeldbergs bokblogg.

Fjeldberg har tatt med 101 bøker, både norske og oversatte verk. Hun har også testet dem på barn og unge, i skoleklasser og i barnehager.

Ifølge forlaget har Fjeldberg jaktet på det beste i ulike sjangere, fra ulike språk, og for ulike typer lesere. Hun har delt boka inn i tema etter 11 måter å elske bøker på. Boka er laget både for foreldre og folk som jobber med informasjon om litteratur.

LES MER HER: – Jeg fikk igjen bøker med røde streker

LES MER HER: Lesehester møtte prinsessen

Siste utgave

På forsiden nå