Kultur

Her er høstens norske filmer

14 norske filmer kommer på kino i høst. Og nå ser det heldigvis bedre ut for damene.

Den største av de nye, norske filmene kommer 24. august. Da er det premiere på «Kon-Tiki», filmen om eventyrer Thor Heyerdahl. «Kon-Tiki» er den dyreste norske filmen som noen gang er laget.

14 norske filmer har premiere på kino i høst. Og det er mange damer i norsk film i år. Fem av filmene har kvinnelige regissører.

LES MER HER: «Kon-Tiki» åpner filmfestivalen i Haugesund

Det gjelder for to dokumentarer. Kari Anne Moe har laget «Til ungdommen». Den handler om unge som er engasjert i politikk. Filmen fikk et litt annet innhold enn planlagt. Det skjedde på grunn av terroren på Utøya 22. juli 2011. En av de unge i filmen, Johanne, var på Utøya.

– Det ble en viktigere film enn vi først hadde tenkt. Men når noe så grusomt skjer, blir også det positive så mye sterkere, sier Moe.

Margareth Olin har laget «De andre». Den handler om norsk asylpolitikk. De som er med i filmen er unge menn som vet at de vil bli sendt ut av landet når de blir 18 år.

– Det jeg ber om, er at folk lytter. Av alle filmene jeg har gjort, er dette den ømmeste, sier Olin.

LES MER HER: Kongeparet skal se «Kon-Tiki»

Tre kvinner har også laget spillefilmer. «90 minutter» av Eva Sørhaug handler om 90 minutter før tre menn dreper kjærestene sine. Aksel Hennie, Pia Tjelta og Mads Ousdal spiller noen av hovedrollene.

– Norge ligger på verdenstoppen i drap av partneren. Det er rart i et av verdens mest likestilte land, sier Sørhaug.

Hun synes mange norske filmer i dag er for uskyldige.

– Jeg ville åpne opp og legge dritten på bordet. Men det er en spenningsfilm også, sier Sørhaug til NTB.

LES MER HER: Drama med to menn og én kvinne

«Uskyld» er laget av Sara Johnsen. Den handler om begjær, hat, forelskelse. Maria Bonnevie spiller hovedrollen.

– Det er en spesiell og merkelig historie, sier Johnsen.

Både «Uskyld», «90 minutter» og «Kon-Tiki» skal til Toronto-festivalen. Det er en berømt film-festival i Canada. I tillegg har drama-komedien «Mer eller mindre mann» vunnet to priser på en filmfestival i Tjekkia.

LES MER HER: Få kvinner kan få Amanda-pris

Det kommer også en film i år der mange kvinner spiller roller. Den heter «Som du ser meg». Ti kvinner er med. Filmen er den første som lages av forfatteren Dag Johan Haugerud.

Dermed blir det forhåpentlig bedre for kvinnene neste gang filmprisen Amanda skal deles ut.

Fredag 17. august deles Amanda-prisene 2012 ut. Bare to kvinner er nominert som beste kvinnelige skuespiller. Så dårlig var det med kvinneroller i året som gikk.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå