Kultur

Her gir du bøkene til roboter

På nye Lørenskog bibliotek blir du møtt av roboter når du leverer bøker. Og bøkene stilles ut med forsiden fram.

Da Lørenskog skulle få nytt, stort bibliotek, tenkte de nytt. Roboter sorterer bøkene. På vanlige bibliotek ser du bare ryggen på boka i hylla. Du får bare med deg tittelen og forfatteren. På Lørenskog er hyllene stilt på skrå. Bøkene stilles ut med forsiden fram.

– Vi har lært av bokhandlerne. Vi prøver å vise bøkene på en mer fristende måte. Publikum skal ikke bare møte masse bokrygger. Velkommen til framtidens bibliotek, sier biblioteksjef Berit Bjørklid til nyhetsbyrået NTB.

Lørdag åpner det 2.000 kvadratmeter store biblioteket i Lørenskog hus i Akershus. Lørenskog hus har åtte etasjer. Det rommer også kino, konsert- og kultursaler og flere kommunale tjenester. Biblioteket går over tre etasjer. Det får egne rom til spill. Biblioteket lager også et eget rom som handler om Lørenskog. Årsaken er blant annet at kommunen har mange innvandrere.

– De første månedene vil rommet handle om høstens kommunevalg. Kommunen er en av 20 kommuner der 16-åringer får stemme. Vi kommer til å ha en videovegg. Der vil politikere fra alle partier som stiller til valg i Lørenskog, være intervjuet, sier prosjektleder Karl-Arne Olsen.

Rommet kommer også til å ha en datamaskin. Der kan de besøkende si hva de tenker om lokale saker.

LES OGSÅ: Elsker biblioteket

Biblioteket håper å bli en viktig møteplass for de som bor i Lørenskog. De skal ha mange arrangementer.

Det er bare 11 ansatte på det tre etasjer høye biblioteket. Skal du levere bøker, må du snakke med roboter.

– Roboten leser av en radiobrikke vi har montert i hver bok. Bøkene og lydbøkene sendes automatisk tilbake til riktig etasje ved hjelp av en heis. Så sendes den videre til riktig seksjon, sier Bjørklid.

LES OGSÅ: Lån bøkene selv

Kundene må også selv registrere nye bøker de vil låne.

– Folk klarer å sjekke inn selv via automater på flyplasser. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det ikke skulle gå bra også her, sier Berit Bjørklid.

Siste utgave

På forsiden nå