Kultur
Bilde 1 av 17

Her hviler prinsesse Diana

Nesten ingen får komme nær graven. Likevel strømmer folk til stedet der prinsesse Diana er gravlagt. Hvorfor vil så mange besøke gravene til døde kjendiser?

16. august kommer mange fans til byen Memphis i delstaten Tennessee i USA. De vil minnes rockeartisten Elvis Presley. I år er det 41 år siden stjernen døde.

– Noen kan gråte mer ved graven til Elvis enn de gjør ved graven til sin egen familie. Kanskje handler det om jakten etter kontakt med noe guddommelig. Her i form av vår tids guder: nemlig popstjernene og filmstjernene, sier Trond Berge til Klar Tale. Han er samfunnsforsker ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitetet (NTNU).

Berge forsker på mørk turisme. Det vil si at turister drar til steder som er knyttet til døden. Døde kjendisers hvilesteder er blant verdens største turistmål, ifølge Berge.

Elvis er gravlagt på familiestedet Graceland. Fortsatt tjener stjernen nesten 300 millioner kroner. Elvis sine slektninger kan takke turistene i Graceland for en del av inntektene. Familiehjemmet ble til Elvis-museum i 1982.

31. august er det 21 år siden prinsesse Diana døde. Hun er gravlagt på familiens eiendom Althorp. Godset til Spencer-familien ligger nær byen Northampton i Storbritannia. Graven til Diana er gjemt bak busker på en øy i en innsjø. Bare noen få kan reise dit med båt og se graven på nært hold.

Men Spencer-familien åpner hjemmet for publikum om sommeren. Da kan folk se øya og minnes Diana i et kapell. Mange drar også til kirken St Mary i nærheten. Ryktene sier nemlig at Diana ble flyttet hit i all hemmelighet. Hun ligger egentlig i familiens krypt i kirken, skriver sladreavisene.

Jim Morrisons grav er en av de mest besøkte. Faktisk kommer det så mange mennesker at vakter må passe på graven. Morrison var vokalist i bandet The Doors fra USA. Han døde i 1971. Graven hans er i gravlunden Père Lachaise i Paris i Frankrike.

Det står skilt om at turistene ikke må ha sex eller bruke narkotika ved graven. Jim Morrison var kjent for begge deler.

– Graven hans er nesten blitt et sted hvor folk kan dyrke Morrison. Folk er der for å dyrke musikken og det han sto for, sier Berge.

Flere kjente personer er gravlagt på Père Lachaise. Her ligger blant andre den irske forfatteren Oscar Wilde, sangeren Edith Piaf og komponisten Georges Bizet.

Vil du besøke forfatteren Henrik Ibsen? Han er gravlagt i Oslo sentrum. Vår Frelsers gravlund ligger i bydelen St. Hanshaugen. Her finner du også gravene til mange andre kjente personer. Blant dem er forfatterne Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Wergeland og Arnulf Øverland, malerne Harriet Backer og Edvard Munch, visesangeren Alf Prøysen og kvinnesaks-kvinnen Aasta Hansteen.

Ibsen døde i 1906. Han ble 78 år gammel. Men de mest populære gravene tilhører kjendiser som døde unge. Jim Morrison døde da han var 27 år gammel, Elvis da han var 42 år og prinsesse Diana da hun var 36 år gammel.

– Flere av disse kjendisene døde da de var på topp i sin karriere. De er symboler på evig ungdom og muligheter som ikke ble brukt. Det kan gjøre at folk trekkes til gravstedet deres. Et besøk til graven kan også gi folk en pause fra hverdagslivet, sier Berge.

Han tror også at slike besøk kan få folk til å tenke på at de selv skal dø en dag.

– Det latinske uttrykket «memento mori» betyr «husk, du skal dø». Folk har behov for å bli minnet på at de skal dø. Kanskje får disse kjendisene folk til å tenke over andre ting i livene sine, sier Berge.

Av Hans Skjong og Ingvild Eilertsen, ingvild@klartale.no

En versjon av denne saken sto opprinnelig på trykk i Klar Tale i 2014.

Siste utgave

På forsiden nå