Kultur

Herborg synger julen inn

Herborg Kråkevik ville ikke synge «Julekveldsvisa» på Toten-dialekt. Hun ville gjøre det på sin egen måte.

Herborg Kråkevik gir ut juleplate i november. Der synger hun mange kjente og noen mindre kjente julesanger.

En av de mest kjente er «Julekveldsvisa» av Alf Prøysen. Men Kråkevik klarte ikke å synge den på Toten-dialekt, slik Prøysen gjorde.

– Det virket kleint å synge den på toten-dialekt, sier hun.

I stedet spilte hun den inn på sin egen dialekt. Kråkevik er vokst opp i Jondal ved Hardangerfjorden i Hordaland.

– Jeg spilte den inn med jondals-dialekt fra den gamle tiden. Jeg måtte få hjelp av faren min for å gjøre det riktig. Dialekten min har endret seg litt, sier Kråkevik.

Hun har ikke bodd i hjembygda på mange år.

LES MER HER: Barna får for mye

Kråkevik synger sangen på bred dialekt, med r-er som skarrer. Hun synger «me har vaska golvet» og at julestjerna er «den blankasta tå adle».

– De som eier rettighetene til Prøysen, er litt strenge. Derfor turte jeg ikke å spørre om lov før sangen var ferdig innspilt, forteller Kråkevik.

Sangen ble sendt til Elin Prøysen, som er datteren til Alf Prøysen. Heldigvis sa hun ja.

– Hun synes den var fin. Da ble jeg glad, sier Kråkevik.

LES MER HER: Vil feire Prøysen over hele landet

Platen kommer i salg 12. november. Den inneholder også kjente sanger som «Det lyser i stille grender», «Du grøne, glitrande tre» og «Eg er så glad kvar julekveld».

Platen heter «Jul i stova». Det navnet har den fått fordi den skal minne om bestemorens stue i Jonsdal. Kråkevik har også skrevet en sangtekst om julen sammen med bestemor. Sangen heter «Her i denne stova». Den handler om hvordan hun som ung jente lovet å huske bestemorens julesanger.

Tanken på jul med bestemoren hjalp henne med å lage platen, forteller Kråkevik.

– Jeg trodde det skulle bli lett å lage juleplate. Jeg er så glad i julen. Men det er så mye å velge i. Jeg ville lage en juleplate som bare jeg kunne lage. Da måtte jeg finne et tema. Det ble at sangene måtte passe inn i stuen hjemme hos bestemoren min, sier hun.

LES MER HER: Likevel Disney på julaften

Det siste året har Kråkevik hatt suksess med sin forestilling «Kjære landsmenn! Mellom bakkar og Himmelbjerg». Hun vant to Komipriser for stykket. Fortsatt reiser hun rundt med det.

– Jeg spiller på teatret nesten hver kveld frem til jul. Først ut november på Det Norske Teatret i Oslo. Så blir det Bergen frem til 21. desember, sier hun.

Derfor blir det ikke julekonserter med Kråkevik i år.

– Jeg rekker bare én julekonsert. Det blir i Julebygda i Rogaland. De spurte om det i fjor, sier hun.

Men neste år blir det juleturné med orkesteret Trondheims-solistene. De er med på platen «Jul i stova».

Selv pleier Kråkevik og familien å feire jul enten i Danmark eller Norge. Mannen hennes er dansk. De feirer enten hos hans famillie eller hjemme hos Kråkeviks familie i Jonsdal.

I år blir det passende nok «jul i stova» i Jonsdal.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå