Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Historie om brann på Sørlandet

«Har du et hus vi kan få brenne ned?» Det spurte Erik Skjoldbjærg om i en lokalavis da han skulle spille inn film på Sørlandet.

Erik Skjoldbjærg har laget film av boka «Før jeg brenner ned» fra 2010. Fortellingen er inspirert av en av de mest kjente sakene om pyromaner i Norge. I 1978 var det noen som startet mange branner på Sørlandet. Pyromaner er personer som setter fyr på ting bare fordi de ønsker å se ild.

Skjoldbjærg synes historien i boka er utrolig interessant.

– Sønnen til en brannsjef sniker seg rundt og starter branner. Og det stopper jo ikke der. Han er også med på slukningsarbeidet. Så han får en slags heltestatus. For en historie! sier han.

Regissøren forteller at han har diktet en del for å lage mer handling i filmen. Og han forstod tidlig at foreldrene er viktige for filmen.

– Jeg håper filmen stiller spørsmål som: Hvor lenge skal du bære på barnet ditt? Går det an å gi slippe det – og hvordan gjør man egentlig det? sier Skjoldbjærg.

Skjoldbjærg ville filme brannene mest mulig likt som i virkeligheten. Derfor er filmen «Pyromanen» filmet på Finsland utenfor Kristiansand. Det var der brannene skjedde på 1970-tallet. Han sier at hele bygda ble påvirket av filmingen. Den varte i to måneder.

– Vi kom til bygda og ville starte noen branner. Så vi satte inn en annonse i lokalavisen. Der spurte vi om folk hadde noen bygninger de ønsket å få brent ned. Vi fikk overraskende mange svar, sier Skjoldbjærg.

Regissøren fikk hjelp av brannvesenet med brannene han skulle filme. Filmen hadde 30 millioner i budsjettet.

– Det var billigst for oss å lage branner på gamlemåten. Men en brann er alltid livsfarlig. Da vinden snudde, måtte vi forandre scenen. Alle måtte flytte på seg. Ofte måtte vi ha salve i ansiktet for å tåle den sterke varmen, sier han.

Det er Trond Nilssen som spiller pyromanen Dag. Han får mye skryt av Skjoldbjærg.

– En gang ble han værende litt for lenge inne i et brennende hus. Jeg var redd for at det skulle gå galt. Han kom ut da huset var helt overtent. Han var like hel, og jeg fikk noen ganske stilige bilder, sier han.

Det var naturlig at Nilssen fikk hovedrollen i filmen.

– Da han prøvespilte, var det ingen tvil. Han passet perfekt. Men jeg måtte vente på ham. Han satt jo i fengsel, sier regissøren.

Nilssen satt et år i fengsel etter å ha banket opp en annen mann, skriver avisa Dagbladet.

Skjoldbjærg er imponert over Nilssen. Han mener at Nilssen klarer å leve seg helt inn i rollen.

– Han kan skremme deg i et øyeblikk. Og så knuse hjertet ditt i neste øyeblikk. Trond er en av de beste skuespillerne jeg har sett i Norge, sier han.

Andre skuespillere i filmen er Agnes Kittelsen, Henrik Rafaelsen, Per Frisch og Liv Bernhoft Osa. Filmen kommer på kino 22. april. (©NTB)