Kultur

Historien om en kjeltring

Nå kommer filmen om Lance Armstrong. Regissør Stephen Frears nølte ikke med å behandle syklisten som en kjeltring.

74 år gamle Stephen Frears har laget flere kjente filmer. På 1980-tallet kom «Farlige forbindelser». I 2000 laget han «High Fidelity». Og i 2006 laget han «The Queen».

Nå har han laget filmen om skandalen rundt syklisten Lance Armstrong. «The Program» har norges-premiere fredag.

– Jeg syntes det var en god røverhistorie, sier Frears til NTB i London.

Regissøren beskriver jukset til Armstrong som et storslagent lovbrudd.

– Han nøyde seg ikke med å knabbe sigaretter i tobakkssjappa – han slo til i stor skala. Det var nesten som å stjele «Mona Lisa», sier Frears.

Lance Armstrong var syklisten som imponerte verden. Han hadde kreft. Men ble frisk. Så vant han rittet Tour de France sju ganger på rad mellom 1999 og 2005.

I 2012 ble han fratatt alle titlene sine. Han hadde hele tida nektet for doping. Men det viste seg at han og legen Michele Ferrari hadde jukset stort.

– Selve dopinga er jeg ikke så opptatt av – det er kanskje ikke verdens undergang. Men måten han løy og overkjørte folk på – Det virker for meg som noe du ikke kan tilgi, sier Frears.

Han har laget filmen etter ei bok. Den er skrevet av journalisten David Walsh fra avisa Sunday Times. Han bidro til å avsløre Armstrong.

«The Program» har allerede skapt blest. Skuespiller Ben Foster prøvde nemlig noen av stoffene Armstrong brukte. Han gjorde det for å studere seg inn i rollen.

Frears forteller at det kom som et sjokk da han fikk vite dette. Men han er fornøyd med Fosters skuespill.

– Hvis vi ikke hadde funnet riktig mann, hadde det ikke blitt noen film. Filmen finnes fordi Ben finnes, sier Frears.

– Hvorfor gjorde du ikke noe forsøk på å treffe Armstrong før innspillingen?

– Hvorfor skulle jeg det? Han er en bedrager. Han er en type som liker å ha kontrollen, og jeg ville lage filmen utenfor hans kontroll, svarer Frears.

– Gjorde han noe forsøk på å stanse deg?

– Nei, men legen Ferrari truer visst med å saksøke. Advokatene hans har skrevet til oss. Dette er en fyr som er utestengt fra italiensk idrett, så han får ha lykke til, sier Frears.

– Hva vil du at publikum skal ta med seg ut av kinosalen?

– Jeg vil at de skal ha blitt underholdt. Det er jo moderne krim. Sepp Blatter opptrer på samme vis. Det er innen sporten det skjer, sier Frears.

Han ler.

– Korrupsjonen er så gjennomtrengende at jeg kan bare le, sier han.

LES MER HER: – Ville dopet meg igjen

LES MER HER: – Armstrong er en svindler, ingen vinner

Siste utgave

På forsiden nå