Kultur

Historisk programleder for Eurovision

Nikkie De Jagger blir første transperson som skal være programleder for Eurovision Song Contest. Det kan få reaksjoner.

Nikkie De Jagger skal være programleder for Eurovison. Det gjør henne historisk. Men det kan det også bli bråk av.

Hun er nemlig transperson og er født som gutt.

Eurovision Song Contest holdes for 65. gang i mai. Årets konkurranse er i Rotterdam i Nederland. Kanalen NRK skriver at det er første gang at en åpen transperson skal lede showet.

27 år gamle Nikke De Jagger er den største internett-kjendisen i Nederland. På YouTube kaller hun seg for Nikkitutorials. Der deler hun videoer der hun viser forskjellige måter å sminke seg på. Hun har mange millioner følgere på sosiale medier. I 2020 ble hun ambassadør for Verdens-organisasjonen FN.

Hun har vært kjent siden hun var 14 år gammel. Men det var ikke før for ett år siden at hun fortalte at hun er trans. Da delte hun en video, etter at noen hadde forsøkt å utpresse henne til å gjøre det. Hun ville eie sin egen historie.

Nikkietutorials skal lede programmet sammen med Edsilia Rombley, Chantal Janzen og Jan Smit.

Flere jubler for at hun nå skal lede den europeiske sang-konkurransen. Blant dem er norske Esben Esther Pirelli Benestad, som sier til kanalen NRK:

– Det betyr jo bare at vi er bra nok! Det viser at vi kan brukes til nesten hva enn det skulle være. Når vi får en så sentral rolle, i et så sentralt og viktig program, gir det signaler til oss om at vi er velkomne i verden.

Pirelli Benestad er også åpen transperson.

Mandy Pettersen er Eurovision-ekspert. Hun synes det er helt fantastisk at Nikkie De Jager skal være programleder. Men er forberedt på at det kan skape reaksjoner.

Pettersen sier at noen land har prøvd å stanse TV-bildene når det har blitt vist noe som hyller skeiv kjærlighet og mangold av kjønn.

– Vi har sett at enkelte land har prøvd å stanse bildene på grunn av noe så uskyldig som et Pride-flagg tidligere. Så jeg vet dette kommer til å skape bråk blant enkelte grupper, sier hun.

Hun tror at noen også kommer til å stanse bildene når Nikkie De Jagger kommer på skjermen. Pettersen oppfordrer alle til å støtte henne og heie når hun går på scenen.

Siste utgave

På forsiden nå